Így reformálná meg Denny Hamlin a NASCAR rájátszását

Így reformálná meg Denny Hamlin a NASCAR rájátszását
credit: James Gilbert/Getty Images

A NASCAR Cup rájátszása a szezont utolsó tíz fordulóját foglalja magában, formátumát tekintve négy különálló körre lebontva.

A bajnoki címért harcba szálló tizenhat versenyzőből és csapatból minden harmadik futam után négyen búcsúznak, a szezonzárón pedig a talpon maradt utolsó kvartett küzdhet meg a vágyott kupáért.


A nagy finálénak 2020 óta a Phoenix Raceway egymérföldes oválja ad otthont, míg előtte a Homestead-Miami Speedwayen dőlt el az idény legjobbjának kiléte.

Ez a rendszer az évek során számos kritikát kapott, Denny Hamlinnek és Kevin Harvicknak azonban lenne egy-két ötlete arra, miként lehetne izgalmasabbá és némiképp igazságosabbá tenni a titulusért zajló hajrát.

A tavaly visszavonult 2014-es Cup-bajnok immár a FOX szakértőjeként tevékenykedik, emellett pedig saját podcastet is indított Harvick’s Happy Hour címmel.

A show legutóbbi adásának vendége Hamlin volt, a beszélgetés során pedig szóba kerültek a rájátszás problémái is.

„Jó lenne, ha a finálé helyszíne minden szezonban változna” – mondta Harvick.

„Még akkor is, ha csak két pálya váltaná egymást. Például Homestead megkapná a páros, Phoenix pedig a páratlan éveket.”

Hamlinnek tetszett ugyan az ötlet, de ha rajta múlna még egyet csavarna a formátumon.

„Szerintem egyetlen verseny nagyon kevés ahhoz, hogy érdemben eldőljön a bajnokság sorsa. Van top 16-os, top 12-es és top 8-as szakasz, akkor miért ne lehetne a bajnoki kör is többfutamos?

Legyenek benne különböző pályák, rövid ovál, másfél mérföldes, még az sem érdekelne, ha egy roadot is beleraknának. Alakítsa úgy a NASCAR, ahogyan neki tetszik. A lényeg, hogy minél sokszínűbb legyen, a legjobban teljesítő pedig megérdemelten válna bajnokká.

Lenne három verseny és pontok alapján mindegyik számítana. Szerintem elképesztő csaták zajlanának és hatalmas próbatétel elé állítanák a címért küzdő négy pilótát.”