Kyle Petty: Denny Hamlin minden idők egyik legnagyobb autóversenyzője

Kyle Petty: Denny Hamlin minden idők egyik legnagyobb autóversenyzője
credit: Meg Oliphant/Getty Images

Az utóbbi idők (a NASCAR alelnöke, John Probst szerint egyenesen valaha volt) legjobb rövidpályás versenyét futotta a Cup Series mezőnye Bristolon.

A vártnál nagyságrendekkel jobban kopó abroncsok miatt olyan komoly szerep hárult a versenyzők képességeire, amire már régen akadt példa.


A győzelmet végül Denny Hamlin kaparintotta meg, aki ezzel idén először, teljes eddigi főkategóriás karrerjét tekintve pedig immár ötvenkettedszer ünnepelhetett a victory lane-en.

A Joe Gibbs Racing veteránjának teljesítménye maximálisan lenyűgözte a Király, vagyis Richard Petty fiát, Kyle Pettyt.

„Vasárnap délután egy művészt láttunk” – szögezte le a versenyzőből lett televíziós szakértő.

„Ennek a művésznek a neve: Denny Hamlin. Denny Hamlin a gumik határait feszegette, de sosem lépte túl azokat. Ez rengeteg türelmet igényel, ami nagyon, nagyon nehéz. Ezért nyert már annyi versenyt és ezért méltó a Halhatatlanok Csarnokába. Higgyenek nekem, Denny máris odatartozik.

Lényegtelen, hogy lesz-e belőle bajnok, vagy sem, Denny minden idők egyik legnagyobb versenyzője, aki valaha is betette a hátsóját egy autóba. Ennek okát pedig mindannyian láthattuk múlt vasárnap.”

Hamlin a Bristol Motor Speedway tavaly őszi futamát szintén az élen zárta, a sikert követően pedig így regált a közönség fújolására:

„Hé, legyőztem a kedvenc versenyzőtöket!”

Kijelentése rendkívül megosztóvá vált. A rajongói imádták, ellenszurkolói pedig természetesen zsigerből gyűlölték.

A 42 éves pilóta a februári, bajnokságon kívüli Clashen aratott győzelme után újból elsütötte, pár nappal később viszont podcastjében, az Actions Detrimentalban hivatalosan visszavonultatta.

Ennek oka az volt, hogy az édesapja túlságosan nagyképűnek találta.

Saját bevallása szerint korábban Petty maga sem szimpatizált a pimasz mondattal, Hamlin múlt heti teljesítménye láttán azonban változtatott az álláspontján.

„Megmondtam már neki, hogy ne ismételgesse ezt. A vasárnapi verseny után azonban minden joga megvan arra, hogy használja. Én pedig kissé átfogalmazva ki is jelentem: Denny legyőze a kedvenc versenyzőtöket.”