Long Beach motorsport-legendái közé választották Katherine Legge-et és Takuma Satót

Long Beach motorsport-legendái közé választották Katherine Legge-et és Takuma Satót
credit: Joe Skibinski/Penske Entertainment

Ünnepélyes keretek között, április 18-án fogják hivatalosan elhelyezni Katherine Legge és Takuma Sato plakettjét a Long Beach-i Motorsport-hírességek Sétányán.

Az IndyCar utcai pályás Indianapolis 500-ának is nevezett Acura Grand Prix of Long Beachet megelőző, csütörtöki napra kiírt ceremónia a város, a versenyt szervező Grand Prix Asssociation of Long Beach, valamint maga a Hírességek Sétányának közös rendezésében valósul meg.


„Megtiszteltetés számunkra, hogy Katherine Legge-et és Takuma Satót a Long Beach-i Motorsport-hírességek Sétányán üdvözölhetjük” – mondta a bejelentés kapcsán a város polgármestere, Rex Richardson.

„A sétányon azon legendák előtt tisztelgünk, akik egyaránt nyomot hagytak Long Beach és az autósport közösségében. Alig várjuk, hogy megünnepelhessük figyelemre méltó karrierjüket a beiktatási ceremónia során.”

Legge az első hölgyként kerül be a Walk of Fame halhatatlanjai közé.

A brit versenyző – aki tavaly az Indy 500 történetének leggyorsabb női kvalifikálója lett – 2005-ben Long Beachen aratta első győzelmét a Champ Car World Series legmagasabban rangsorolt nevelőszériájában, az Atlantic Chapionshipben. Ezzel ő lett a valaha volt legelső hölgypilóta, aki egy magasan jegyzett szériában a dobogó tetejére állhatott.

Egy évvel később, immár a CCWS mezőnyének tagjaként tért vissza a pályára. A futamot végül nyolcadikként zárta, ami az akkori legjobb hölgy által produkált befutónak számított.

Azév júniusában, a Milwaukee Mile-on – első nőként a széria történetében – tizenkét kör erejéig vezető pozícióba is tudott kerülni.

Az egyéni csúcsa később két hatodik hely lett 2006-ban a Milwaukee Mile oválján és 2007-ben Las Vegas utcáin.

Tíz évvel később, 2017-ben pedig váltótársával, Andy Lallyval közösen Detroitban megszerezte az Acura-márka első győzelmét az IMSA-ban.

„Leírhatatlan megtiszteltetés, hogy bekerültem a Long Beach-i Motorsport-hírességek Sétányára” – reagált a hírre Legge.

„Ezeken az ikonikus utcákon kezdődött el a profi karrierem még 2005-ben. Az a győzelem életem egyik legszebb emlékének számít. Megilletődéssel tölt el, hogy sportágunk ekkora legendái között lehetek, szavakkal ki sem tudom fejezni, milyen sokat jelent nekem.”

Takuma Sato eddigi IndyCar-karrierje során hat győzelmet ünnepelhetett, beleértve két Indianapolis 500-at.

Legelső diadalát az amerikai open-wheel csúcsán Long Beachen aratta 2013-ban. Ezzel ő lett az első japán pilóta, aki a széria pódiumának tetejéről locsolhatta a pezsgőt.

„Kiváltság helyet kapni a Long Beach-i Motorsport-hírességek Sétányán, különösképpen azért, mert mindig is imádtam itt versenyezni” – mondta Sato, aki idén is nekiveselkedik az Indy 500-nak az RLL Racing színeiben.

„Jelentős pillanat volt ezen a pályán megszerezni a győzelmet. Még egyszer szeretném kifejezni a szívből jövő köszönetemet [akkori csapatának] az AJ Foyt Racingnek és a 14-es autó gárdájának a hihetetlen munkájukért. Megtisztelő, hogy én is azon pilóták közé tartozhatok, akik új fejezetet írtak a japán motorsport történelemkönyvébe.”