Két év után először pole-ban Ryan Blaney, Josh Berry második a kiszámíthatatlan bristoli időmérőn

Két év után először a pole-ban Ryan Blaney, Josh Berry második a kiszámíthatatlan bristoli időmérőn
credit: Meg Oliphant/Getty Images

Szinte minden egyes körben a totális ismeretlennel nézett szembe a NASCAR Cup mezőnye szombaton Bristolon.

A félmérföldes vonalvezetésre felvitt, a tapadást elősegíteni hivatott műgyantaréteg és az abroncsokról leváló mikrotörmelék hatalmas kihívás elé állította a csapatokat, aminek révén már az edzésen többen majdnem meg is törték autóikat.


A Joe Gibbs Racingnek vezető Ty Gibbsnek sikerült is közelebbi kapcsolatot létesítenie a fallal, de szerencsére nem keletkezett komolyabb sérülés az 54-es Toyotán és a kvalifikáción már részt tudott venni.

A körülmények azonban az összetettet vezető regnáló bajnok Ryan Blaneyn abszolút nem fogtak ki.

A Team Penske pilótája nem csak az edzés leggyorsabb körét tudhatta magáénak, de ő produkálta a legjobb átlagtempót az 5, 10, 15, 20 és 25 körös etapok alatt is.

Jó formáját az időmérőre átmentve az élen zárta csoportját, majd az utolsó szakaszban a pole is nála landolt.

Ezzel a 30 éves ohiói pályafutása 10. rajtelsőségét ünnepelhette, egyúttal pedig először indulhat az élről a 2022-es richmondi forduló óta.

Blaney mellől Josh Berry várhatja a zöld zászlót. A Stewart-Haas Racing újonca ezzel főkategóriás karrierje eddigi legjobb startpozícióját szerezte.

A második sort Denny Hamlin (JGR) és a katasztrofális heteket átélt Joey Logano (Penske) alkotja, míg a harmadikból a két Chase, vagyis Elliott (Hendrick Motorsports) és Briscoe (SHR) iramodhat neki távnak.

Nem voltak viszont kegyesek a pályaviszonyok többek közt az SHR-es Chris Buescherhöz, akinek be kellett érnie a 34. hellyel. Nála is rosszabbul járt a Trackhouse-pilóta Ross Chastain, miután legjobb köre csak a 36., azaz legutolsó pozícióra lett elegendő.

A top 10-es szegmensben Kyle Larsonnak (HMS) is nagyot kellett menteni és ennek következtében csak a 10.-ként rangsorolták.

A Food City 500 magyar idő szerint 20:30-kor kezdődik.