IndyCar: Newgarden a pole-ban, Rosenqvist pályacsúcsott döntött St. Petersburgben

IndyCar: Newgarden a pole-ban, Rosenqvist pályacsúcsott döntött St. Petersburgben
credit: Penske Entertainment/Joe Skibinski

Josef Newgarden sikerével zárult a Grand Prix of St. Petersburg kvalifikációja.

A Team Penske kétszeres bajnoka 59.5714 másodperc alatt száguldott végig a 2024-es IndyCar-szezon nyitófutamának otthont adó utcai pályán, megszerezve ezzel karrierje 18. pole-ját a szériában.


A második startpozíciót a Meyer Shank Racing színeiben első futamhétvégéjét teljesítő Felix Rosenqvist kaparintotta meg, mindössze 0.0058 másodperc lemaradásban.

Bár a rajtrács első három sorát eldöntő Fast 6-ben alulmaradt, a svéd pilóta mégsem lehet elégedetlen. Az időmérő második, top 12-es szakaszában megfutott 59.2706-os körével ugyanis átadta a múltnak Will Power 2022-ben felállított, 59.3466-os pályacsúcsát.

A McLaren becsületét Pato O’Ward mentette meg, aki nem csak a gárda egyetlen pilótájaként élte túl a csoportküzdelmeket, de egyenesen a harmadikként várhatja a vasárnapi zöld zászlót.

A wokingiak 7-es járművét vezető Alexander Rossi csak a tizenötödikként, a sérült David Malukast a 6-osban helyettesítő Callum Ilott pedig a tizenhatodikként zárt.

A mexikói tehetség mellől Colton Herta startolhat az Andrett Global színeiben, míg mögöttük Romain Grosjean készülődhet a startra vadonatúj munkaadója, a Juncos Hollinger Racing 77-es Dallara-Chevyjével, míg a hatodik helyet egy újabb „csapatváltó”, a Chip Ganassi Racingtől az Andrettihez átigazolt Marcus Ericssson kaparintotta meg.

Ebből ki is derül, hogy a Fast 6-ben öt különböző alakulat is képviseltette magát.

Nagy meglepetésre az idén már ötautósra bővült CGR flottájából hárman már a csoportörökben búcsúztak.

Köztük volt a címvédő Alex Palou, aki mindössze a tizenharmadik pozícióig jutott, míg az újoncokat, név szerint Linus Lundqvistet és Kyffin Simpsont csak a tizenkilencedikként, illetve huszonharmadikként kell keresni a tabellán.

A csapat legjobb eredményét Marcus Armstrong hozta a tizedik helyen, Scott Dixon pedig a tizenegyedik lett.

A futam magyar idő szerint vasárnap, 17:30-kor kezdődik.


KAPCSOLÓDÓ: Andretti: Adja el Penske az IndyCart, ha nem akar többet áldozni rá