Kyle Larson mindent vitt Las Vegasban és még Hendrick-történelmet is írt

Kyle Larson mindent vitt Las Vegasban és még Hendrick-történelmet is írt
Larson a fiával, Owennel ünnepel a leintés után (credit: Meg Oliphant/Getty Images)

A Las Vegas Motor Speedwayre kiírt Pennzoil 400 hajrájában Tyler Reddick kitartóan, mindent egy lapra feltéve harcolt a győzelemért, végül azonban nem volt ellenszere Kyle Larsonra.

A NASCAR Cup 2021-es bajnoka 0.441 másodperces előnnyel száguldott át a kockás zászló alatt, bezsebelve ezzel főkategóriás karrierje huszonnegyedik győzelmét, ebből a tizennyolcadikat a Hendrick Motorsports színeiben.


Jelen siker azt is jelenti, hogy megváltotta jegyét a rájátszásba a Daytona 500-at megnyert csapattársa, William Byron, valamint az atlantai futamon diadalmaskodott Daniel Suarez után.

A 31 éves kaliforniai ráadásul HMS-mérföldkőhöz is ért, miután az első szakasz végén leszállította a csapat kereken 100. szakaszgyőzelmét (majd a másodikat követően a 101.-et is).

Larson dominanciáját jól szemlélteti, hogy a verseny 267 köréből 181-et töltött vezető pozícióban, beleértve a legfontosabb utolsót is.

Teljesítménye révén az HMS azt is elmondhatja magáról, hogy az elmúlt négy tavaszi futamot Las Vegasban kivétel nélkül behúzták – 2022-ben Alex Bowman, 2023-ban Byron, 2021-ben és most pedig Larson révén. Utóbbi klasszis ráadásul a tavaly őszi fordulót is a victory lane-en zárta.

A Pennzoil 400 harmadik helyét Ryan Blaney szerezte meg, de top 5-tel távozott még az LVMS-ről Ross Chastain és Ty Gibbs is.

A hatodik pozícióban Noah Gragson ért célba. Ezzel ő prezentálta a Stewart-Haas Racing magasan legjobb eredményét, lévén Josh Berrry a huszadikként, Chase Briscoe a huszonegyedikként, Ryan Preece pedig csak a huszonharmadikként futott be.

Külön említést érdemel a szériában most debütált Derek Kraus, akinek sikerült két körön át a mezőny élére állnia. Bár ebben kulcsszerepet játszottak a kiállások, a puszta statisztikán viszont nem változtat: a 22 éves újonc élete első Cup-viadalán máris birtokolta a vezető helyet.

A verseny végén a huszonnyolcadikként rangsorolták.

Nem mindenkinek volt sima napja az LVMS-en.

Byron már az első szakaszban körhátrányba került, miután egy, a szél által a pályára befújt hatalmas szemeteszsák rátapadt az általa vezetett 24-es Chevyre. Ennek következtében a motor villámgyorsan túlmelegedett, így muszáj volt útba ejtenie a pitet.

A 25 éves észak-karolinainak viszont sikerült nem csak visszavennie a körét, de végül a tizedikként ért célba.

Bubba Wallace napja azonban már nem alakult ennyire pozitívan.

A második szakaszban végrehajtott kiállásakor a #23 Toyota bal-első kerekét nem tudták kicserélni a beragadt anyacsavar miatt. A csapat később több extra kiállást is beiktatott a művelet elvégzésére, mire pedig sikerült orvosolni a problémát már 12 kör mínuszban tudhatták magukat.

Ha ez nem lett volna elég, még egy áthajtásos büntetést is kiróttak rá, mivel túllépte a pitben érvényben lévő sebességhatárt.

Wallace innentől fogva már keresztet vethetett a saját versenyére, ezért úgy döntött, megpróbálja győzelemhez segíteni 23XI-ös csapattársát.

A hajrában be is állt Reddick mögé, hogy plusz lendületet adjon a 45-ösnek, ezáltal csökkentve a Larsonnal szembeni hátrányát.


Az ötlet jónak is tűnt, lévén a bő 2 másodperces lemaradás pár kör alatt 0.5-re apadt. Az újabb kiállási hullám azonban az HMS-nek kedvezett, így végül közös erővel sem tudták legyőzni az 5-ös Chevyt.

A nap legrázósabb pillanatát a 27. kör szolgáltatta.

Chris Buescher #17 Fordjáról leesett a jobb-első kerék, aminek hatására nagy erővel a falnak csapódott. Az ütközés során a SAFER olyannyira megsérült, hogy a javítása miatt egy rövid piros zászlós periódusra is sort kellett keríteni.

Az RFK Racing-es ezzel a futam egyetlen kiesője lett, az elkövetkezendő napokban pedig még büntetésre is számíthat.

Végül egy érdekesség: a leintéskor 31 autót jegyeztek körön belül, ami rekord az LVMS történetében.

Plusz egy kis csemege a számmisztika szerelmeseinek: Larson ugyebár a 24. győzelmét aratta, ami az HMS 303. Cup-diadala is lett.

A verseny dátuma: 2024-03-03.