Hamarosan akár te is csatlakozhatsz a NASCAR Cup mezőnyéhez

Hamarosan akár te is csatlakozhatsz a NASCAR Cup mezőnyéhez
credit: Sean Gardner/Getty Images

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor hamarosan a rajongók is aktív részesei lehetnek a NASCAR-futamok során zajló küzdelmeknek.

Az amerikai stock-car szervezet ugyanis egy vadonatúj projekten dolgozik, ami lehetővé tenné, hogy VR-szemüveg használatával bárki, élőben ott legyen a mezőnnyel a pályán.


A Cup Seriesben köröző Next Genek minden egyes verseny során irgalmatlan mennyiségű adatot produkálnak. Ezek az információk tökéletesen alkalmasak arra, hogy az igazi autók digitális mását egy virtuális pályán jelenítsék meg valós időben, aminek révén a nézők egy, eddig még sosem tapasztat élményhez juthatnak.

A fejlesztés jelenleg a Meta VR-headsetjével zajlik, de várhatóan alkalmas lesz az Apple Vision Próval is.

„Az egyik ötlet, amin jelenleg dolgozunk az a [rajongók] versenyeken történő, valós idejű részvétele” – idézi a NASCAR elnökét, Steve Phelpst a Sports Business Journal.

„Úgy kell elképzelni, hogy miközben zajlik a futam 40 autóval, akkor te leszel a 41. Ott leszel a pályán az AR/VR-élmény részeként, ami nagyon klassz!”

Egyelőre nincs konkrét időpont kitűzve a projekt debütálására, de az optimista jóslatok szerint már egy éven belül elkészülhet.

Érdekesség, hogy ez az elképzelés már a kétezres évek elején felmerült a szép emlékű CART-ban.

Még jóval azelőtt, hogy eluralkodott volna az eSport-őrület, a szervezet elkezdte tervezni a „29. autó” névre keresztelt projektjét.

A mezőnyben ekkoriban 28 gép szerepelt, a plusz egy nevező pedig egy virtuális autót takart, amivel a rajongók versenyezhettek volna a valódi futamokkal egy időben.

Erről – és még más érdekességekről – ebben a cikkben írtunk bővebben:


>>>>>Az megvan, hogy a 90-es években a CART fel akarta vásárolni az F1-et?