Ezmiez? Dale Earnhardt felemás autója

Ezmiez? Dale Earnhardt felemás autója

Az alábbi képet látva joggal kerekedhet ki bármelyik NASCAR-rajongó szeme.

Egyrészt Dale Earnhardt neve a fekete Goodwrench-dizájnnal forrt össze, másrészt pedig egy ilyen felemás kinézetű autó a NASCAR szabályainak értelmében eleve nem is hajthat pályára.


A tiltás ellenére persze voltak próbálkozások – elég csak James Hylton vállalhatatlanul ronda, 1982-es Pontiacjára gondolni -, de a szervezet nem engedett, mondván az eltérő fényezés megzavarhatja a spottereket és az időmérésért felelős tisztviselőket.

A fenti, a Hylton-féle vizuális környezetszennyezés után hat évvel, tehát 1988-ra datált kép kétségkívül valós, nincs rajta semmi digitális módosítás.

A kérdés pedig adja magát: Mégis, milyen célból készült el ez az autó?

A válasz egyszerűbb, mint hinnénk.

A General Motors arra próbálta rávenni a Richard Childress Racinget és a főtámogató Goodwrenchet, hogy kék alapszínekkel küldjék pályára a 3-as számú Chevy Monte-Carlót.

A csapat viszont ezzel finoman szólva sem értett egyet, de egy ideig úgy tűnt, szavaikat a gyártó meg sem akarja hallani.

Ebből adódóan határozták el, hogy egy privát teszten felemás „ruhát” adnak az autóra, hogy szemléltessék, a fekete sokkal jobban mutat a tévéképernyőkön, emellett pedig a Goodwrench-felirat is jóval látványosabb, ami szponzorációs szempontból kiemelten fontos az RCR számára.

Az ötlet bevált, a GM megenyhült, a fekete Goodwrench-Chevy pedig mára már a motorsport történelemkönyvének egy külön fejezetét képezi.

További érdekesség, hogy eredetileg a Goodwrech sem akart fekete autót, inkább a kék és fehér színekben gondolkodtak. Richard Childressnek azonban sikerült meggyőznie a cég tisztviselőit arról, hogy a fekete alap sokkal jobb megoldás lenne.