NASCAR: Dominancia után Love-dráma, SVG „dobogón”, utoljára pedig Hill nevetett az Xfinity atlantai futamán

NASCAR: Dominancia után Love-dráma, SVG harmadik, utoljára pedig Hill nevetett az Xfinity atlantai futamán
credit: Alex Slitz/Getty Images

Hiába indult a pole-ból, majd töltött az élen 157 kört a 169-ből, Jesse Love-nak végül be kellett érnie a tizenkettedik hellyel Atlantán.

A Richard Childress Racing 19 éves újoncának sorsát az utolsó szakaszban produkált, kollektív sprólós stratégia pecsételte meg.


Az eredetileg 163 körösre kiírt verseny hajrájában – miközben Love magabiztosan haladt az első helyen – Ryan Sieg látványosan lassítani kezdett, miután autójából kifogyott az üzemanyag.

A sárga jelzés alatt a mezőny tagjainak többsége útba ejtette a pitet, néhány csapat azonban úgy döntött, kockáztat és tankolás nélkül megpróbálják teljesíteni az overtime-ot.

A hazárdírozás azonban nem vált be a vezető pozícióból restartolt Love számára, miután már a zöld zászló pillanatában visszaesett a porzó tankjával.

A győzelmet végül csapattársa, a szintén kint maradt, ámde nagyszerűen takarékoskodó Austin Hill kaparintotta meg.

A georgiai születésű, tehát hazai terepen vezető pilóta a táv során csak az utolsó két körben birtokolta a vezetést, végül behúzva kilencedik diadalát a NASCAR nemzeti másodosztályában, ebből az ötödiket superspeedway-jellegű pályán.

A daytonai szezonnyitón szintén győzelmet aratott versenyző ráadásul olyat tett, amit tizenöt év óta még senki: megnyerte az év első két Xfinity-futamát. Ezt utoljára Tony Stewart tudta megcsinálni még 2008-ban.

„Meg szeretném ragadni ezt az alkalmat arra, hogy gratuláljak Jesse Love-nak, a csapattársamnak” – mondta a futamot követően.

„Elképesztő versenye volt. Újoncként ennyi kört az élen tölteni… Neki kellene most itt állni a victory lane-en.”

Love nem keseredett el a fiaskó miatt:

„Versenyzőként mindig is vállalom a felelősséget. Talán egy kicsit több üzemanyagot kellett volna spórolnom, de azt hittem, hogy elég lesz a végéig. Kiábrándító, de ez van.”

A harmadik pozíciót Shane van Gisbergen szerezte meg a Kaulig Racing 97-es Chevyjével.

Az új-zélandi sztár élete második Xfinity-bevetésén van túl, ráadásul a számára minden szempontból teljes újdonságnak számító superspeedwayeken.

Ismeretlen terep ide-oda, SVG nem csak körhátrány nélkül fejezte be mindkét versenyt, de átlaghelyezése (a daytonai 12. pozíciójával) jelenleg a több, mint meggyőző 7.5.

Top 5-ös eredménnyel távozott még az Atlanta Motor Speedwayről Sheldon Creed és Parker Retzlaff is.

A mezőny autói legközelebb március 2-án, a Las Vegas Motor Speedwayen csapnak össze.