NASCAR: „A volán mögött végig csak mosolyogtam” – SVG máris megszerezte első ‘dobogós’ helyét superspeedwayen

NASCAR: “A volán mögött végig csak mosolyogtam” – SVG máris megszerezte első “dobogós” helyét superspeedwayen
credit: Jared C. Tilton/Getty Images

Mindössze két hétbe telt Shane van Gisbergen számára, hogy megszerezze első top 3-as befutóját a NASCAR Xfinity Series mezőnyében.

A Kaulig Racing újonca ráadásul az Atlanta Motor Speedwayen érte el ezt az eredményt, amely – bár csak másfél mérföld hosszú – karakterisztikájából adódóan a superspeedwayek sorát gyarapítja.


Jelen sikert még édesebbé teszi az új-zélandi sztár számára, hogy még mindig abszolút kezdőnek számít ebben a műfajban, hiszen a szombati RAPTOR King of Tough 250 csak élete harmadik bevetése volt ilyen pályatípuson.

A mezőny edzés nélkül vágott neki a kvalifikációnak, amelyen SVG a tizenharmadik startpozíciót tudta elcspíni.

Magát a futamot viszont már harmadikként zárta, amiben közrejátszott az üzemanyagstratégia is.

Az utolsó szakasz első – és egyetlen – sárga zászlajára a tervezett táv teljesítése előtt két körrel került sor, miután Ryan Sieg autója a már teljesen üres tanknak hála lassulni kezdett.

A sárga jelzés alatt a mezőny többsége kihajtott a pitbe, néhányan azonban hazárdíroztak és megpróbálták tankolás nélkül letudni az overtime-ot.

Volt, akinek bejött, mint például a győzelmet behúzó Austin Hill és volt, akinek már egyáltalán nem, lásd a viadalt végig dominált Jesse Love-ot.

Van Gisbergen a kiállást bevállalók táborát gyarapította, a hetedik helyről restartolva pedig végül sikerült feljönnie a képzeletbeli dobogó legalsó fokát érő helyre.Ezt azt jelenti, hogy az első két futamát az Xfinityben (a daytonai szezonnyitón hozott 12. helyével) az átlag 7.5. helyen zárta, ami pedig még ennél is meggyőzőbb, hogy egyaránt körhátrány nélkül.

Összetettben jelenleg kilencedikként jegyzik.

„Elképesztő!” – reagált a befutójára SVG a leintés után.

„Az utolsó kiálláskor kérhettem volna a csapattól néhány módosítást az autón és akkor talán még előbb végezhettünk volna. Ez is része viszont a fejlődésnek. Minden egyes körben tanultam valami újat és klassznak tartom, hogy végül egy jó eredményt hoztunk.


Nagyon vad volt az egész verseny! Bár a végén sikerült spórolni az üzemanyaggal, de ennek ellenére beiktattunk egy utolsó kiállást, ami nyilvánvalóan a legjobb döntésnek bizonyult. Leírhatatlan érzés az élmezőnyben tövig nyomni a gázt és közben megpróbálni blokkolni a többieket. A volán mögött ülve végig csak mosolyogni tudtam. Ez valami őrület, imádom!”

Az Xfinity csipet-csapata legközelebb március 2-án, a Las Vegas Motor Speedwayen feszül egymásnak.

„Alig várom a jövő hetet. Az autók eléggé túlkormányzottnak tűnnek ezen a pályán, én pedig meg akarom tapasztalni, hogy ez milyen érzés is. Az pedig külön jó, hogy most már lesz edzésünk is.”

A háromszoros Supercars-bajnok korábbi szériáját sem felejtette el és a bathursti szezonnyitó miatt még azt is bevállalta, hogy – Xfinity versenynap ide-oda – a megszokottnál későbbre tolódjon a lámpaoltás.

„Szombat éjjel egészen hajnali fél egyig fennmaradtam, amit egyáltalán nem bántam meg, mert a volt csapatom kettős győzelmet aratott. Különleges érzés volt ezt látni. Rengeteg barátom van ott, úgyhogy nagyon örültem a sikerüknek.”

A szurkolás pedig kölcsönös, amit a Triple Eight a közösségi médiában is nyomatékosított: