Ilyen nincs: Már megint csaláson kaphatták a Stewart-Haast, a NASCAR lefoglalta a kérdéses elemeket

Ilyen nincs: Már megint csaláson kaphatták a Stewart-Haast, a NASCAR lefoglalta a kérdéses elemeket
credit: Stewart-Haas Racing

Ilyen nincs: Már megint csaláson kaphatták a Stewart-Haast, a NASCAR lefoglalta a kérdéses elemeket

Úgy fest, hogy a Stewart-Haas Racing nem tanult az elmúlt évek büntetéscunamijából.

Pénteken délután zajlott le a Cup Series aktuális, Atlanta Motor Speedwayen rendezendő versenyhétvégéjének első technikai ellenőrzése, ahol rögtön fennakadt a csapat 10-es (Noah Gragson) és 41-es számú (Ryan Preece) Fordja.


A NASCAR illetékes tisztviselőinek figyelmét a tetőn hosszanti irányban futó, aerodinamikai elemként funkcionáló alumínium sínek keltették fel.

Az esetleges szabálytalanság mibenlétét egyelőre nem ismertették.

Egy biztos, mindkét gép szóban forgó elemeit azonnal lefoglalták, hogy a szervezet észak-karolinai kutatási és fejlesztési részlegén további vizsgálatokat végezzenek rajtuk.

Ha a csalás gyanúja beigazolódik, akkor a büntetés(eke)t jövő héten hozzák nyilvánosságra.

credit: NASCAR

Csak az elmúlt két szezont tekintve az SHR-nek már több alkalommal is meggyűlt a baja a „törvénnyel” a NASCAR-ban.

A Cup 2022-es, charlotte-i rovalfutama után versenymanipuláció miatt 50-50 pontot vontak le a #00 Ford, valamint az azt vezető Cole Custer neve mellől, továbbá a crew chief Mike Shiplett 100.000 dolláros pénzbírságot és eltiltást kapott.

A szervezet szerint ugyanis a kaliforniai pilóta szándékosan, csapatutasításra tartott fel két másik autót is annak érdekében, hogy Chase Briscoe el tudjon húzni, bebiztosítva a playoff-továbbjutását.

Ezt megelőzően egy héttel a 4-es számú gépet, valamint annak pilótáját, Kevin Harvickot vágták meg 100-100 egységgel az aerodinamikát érintő, tiltott módosítások okán. A csapatfőnök Rodney Childress szintén megkapta a maga 100.000 dolláros büntetését.

A tavalyi év sem múlt el náluk komoly szankciók nélkül.

A Coca-Cola 600-at követően ugyanis kiderült, hogy hamisított elemet használtak Briscoe 14-esén.

Ennek következtében megfosztották őket 120 ponttól egyéniben és az autók versenyében, levontak 25 playoff-pontot, a crew chief John Klausmeiert hat futamról eltiltották, megfejelve 250.000 dolláros bírsággal.

Ha ez nem lenne elég, augusztusban még az Xfinityben is sikerült lebukniuk.

A michigani kvalifikáció előtt ugyanis kiderült, hogy – az ekkor már a nemzeti másodosztályba visszaküldött és későbbi bajnok – Custer autójának splitterén engedély nélküli változtatásokat eszközöltek.

Az ügyeskedést a NASCAR 20 bajnokságbeli és 5 playoff-pont levonásával honorálta, a crew chief Jonathan Toneyt pedig 25.000 dollárral rövidítették meg.