Daytona 500-győzelemmel ünnepelte NASCAR-debütálása 40. évfordulóját a Hendrick Motorsports

Daytona 500-győzelemmel ünnepelte NASCAR-debütálása 40. évfordulóját a Hendrick Motorsports
credit: Chris Graythen/Getty Images

1984. február 19-én, a Daytona 500-on mutatkozott be a NASCAR mezőnyében autótulajdonosként Rick Hendrick.

Hajszálpontosan 40 évvel később pedig a victory lane-en ünnepelhette azóta már birodalommá nőtt csapata fennállásának kilencedik győzelmét az ikonikus viadalon, méghozzá William Byron révén.


A 26 éves pilóta diadala az utolsó előtti kör legvégén vált biztossá, miután közvetlenül mögötte Ross Chastain összeakadt Austin Cindric-kel.

A versenyirányítás úgy ítélte meg, hogy a baleset miatt felvillanó sárga jelzés pillanatában már megkezdték az utolsó 2.5 mérföldet, így a szabályok értelmében nem kerülhetett sor hosszabbításra. Innentől fogva Byronnak csak annyi dolga volt, hogy nyugodtan körbeérjen a pályán.

„Ennél jobban nem is lehetett volna megírni a forgatókönyvet!” – nyilatkozta nevetve Hendrick a leintés után.

„A 24-es autó 24-ben! Megnyerni ezt a versenyt a negyvenedik évfordulónkon és rekordot beállítani egyszerűen fantasztikus!”

Kilenc D500-győzelme révén az HMS az örökranglista élére jött fel holtversenyben az egykori Petty Enterprisesszel.

Byron a gárda hatodik pilótájaként tehette rá a kezét a Harley J. Earl Trófeára Darrel Waltrip (1986), Geoff Bodine (1989), Jeff Gordon (1997, 1999, 2005), Jimmie Johnson (2006, 2013) és Dale Earnhardt Jr. (2014) után. Mindebből pedig az is kiderült, hogy Mr. H-nek kereken tíz évet kellett várnia az újabb győzelemre.

„Csak egy kölyök vagyok, aki számítógépen versenyez és most megnyerte a Daytona 500-at” – mondta Byron, aki tavaly Texasban az HMS 300. Cup-futamgyőzelmét is leszállította.

„El sem tudom hinni! Bárcsak itt lehetne most az apukám is, de sajnos beteg, ezért ezt a győzelmet neki ajánlom. Annyi mindenen mentünk együtt keresztül, régen fent ültünk a lelátón és néztük a versenyt. Annyira menő, hogy most itt állhatok! Nagyon büszke vagyok az egész csapatra, ráadásul pont a 40. évfordulón! Leírhatatlanul áldottnak érzem magam és hálás vagyok ezért a lehetőségért.”

A második helyen az HMS 48-as Chevyjét vezető Alex Bowman ért célba, de top 5-tel búcsúzott még Daytonától (legalábbis az augusztusi fordulóig) Christopher Bell, Corey LaJoie és Bubba Wallace is.

Külön kiemelendő a hatodikként leintett AJ Allmendinger, aki továbbra is elmondhatja magáról, hogy eddigi mind a tizenegy D500-át sikerült befejeznie.

Hendrickék flottájának másik 50%-a, vagyis Kyle Larson a tizenegyedik, az első szakaszt behúzott Chase Elliott pedig a tizennegyedik lett.

A Cup mezőnye legközelebb február 25-én, az Atlanta Motor Speedwayen csap össze.A Daytona 500 idén sem múlt el a törvényszerű big one nélkül.

Kilenc körrel a vége előtt Bowman hátulról érintette Byron autóját, ami végül egy több, mint húsz gépet magával rántó tömegkarambolba torkollott.


A láncreakciónak áldozatául esett többek között Tyler Reddick, Ricky Stenhouse Jr., Joey Logano, Brad Keselowski, Daniel Suarez és Ryan Blaney is. A Team Penske utóbbi versenyzője a csütörtöki duel-futam után újabb komoly ütést kapott, amit most a jobb csuklója is megsínylett. Állítása szerint azonban nincs komoly baja és tökéletesen készen fog állni a soron következő, atlantai futamra.

A verseny végén heves viták alakultak ki a közösségi médiában azt illetően, hogy valóban Byron állt-e az élen a sárga jelzés életbe lépését közvetlen megelőzően.

A helyzet tisztázása miatt a NASCAR közzétett egy fotót igazolva, hogy a kérdéses pillanatban minden kétséget kizáróan a 24-es haladt vezető helyen.