Ki lőtte le a feltörekvő NASCAR-pilótát? – Amerika egyik legrejtélyesebb bűncselekménye

Ki lőtte le a feltörekvő NASCAR-pilótát? – Amerika egyik legrejtélyesebb bűncselekménye

Huszonhét éve, a nyílt utcán lőttek rá a NASCAR feltörekvő tehetségére, aki 409 nappal később belehalt sérüléseibe.

Az ügy Amerika egyik legismertebb, egyben legkülönösebb, megoldatlan bűncselekményének számít, miután az elkövető személyére és indítékára máig nem sikerült fényt deríteni.

Chris Trickle családfáját tekintve az lett volna a csoda, ha nem a versenypályákon köt ki.

Édesapja, Chuck Trickle a regionális stock-car viadalok állandó résztvevőjének számított, míg nagybátyja nem más volt, mint a NASCAR-sztár és short-track legenda Dick Trickle, akit több, mint 1200 futamgyőzelme révén az Egyesült Államok egyik legsikeresebb autóversenyzőjeként is számon tartanak.

Chris 1973. május 30-án született a Nevada állambeli Las Vegasban és már egészen kiskorában beleszeretett a technikai sportokba.

Eleinte motorkerékpárokon bontogatta szárnyait, méghozzá nem is sikertelenül, lévén tizenöt éves korára két országos bajnoki címmel is büszkélkedhetett.

Ekkor azonban már az érdeklődése középpontjában a négykerekű járgányok álltak.

Első stock-car futamát 1990-ben teljesítette, két évvel később pedig a Las Vegas Speedway Parkban az év újoncának választották a late model kategóriások között, miután debütáló szezonjának tizennyolc versenyéből hármat megnyert és az összetett pontversenyt is a harmadik helyen zárta.

1993-ban már a jóval magasabban rangsorolt late model sorozat, a Southern California Sportsman Series mezőnyében mérette meg magát: szerzett tizennégy pole-t és tíz alkalommal látta meg elsőként a kockás zászlót, aminek révén a bajnokság második pozícióját csípte el.

Chris NASCAR-debütálására sem kellett már sokat várni. A szervezet által felügyelt regionális, SouthWest Tour 1994-es, Las Vegas Bullringen rendezett futamán rögtön egy negyedik hellyel mutatkozott be.

Sajnálatos módon a következő szezonja nem a várakozásoknak megfelelően alakult, miután az egyik versenyén sikerült teljes egészében leamortizálnia a munkaeszközeként szolgált Chevrolet-t. Tartalékautója nem volt, ezért több fordulót is kénytelen volt egyszerű nézőként nyomon követni.

Az 1996-os idény azonban kárpótolta Christ a korábbi problémákért. Több top 10-es és top 5-ös befutó után megnyerte a hazai pályájának számító Las Vegas-i versenyt, összetettben pedig a negyedik lett.

Még ugyanebben az évben két futamra is megpróbálta kvalifikálni magát a NASCAR nemzeti harmadosztályának számító Truck Seriesben, de nem járt sikerrel.

A fiaskó azonban nem szegte kedvét és az 1997-es SouthWest Tour szezont Tucsonban rögtön egy pole-lal indította, a hétvége mindkét futamát a legjobb öt között zárta, a jó formáját pedig sikerült tovább mentenie a széria második, phoenixi állomására is.

chris.jpg
Chris Trickle (credit:NASCAR)


Február 9-én este Chris vacsorázni vitte barátnőjét, Jennifer Robinsont a Las Vegas-i Liberace Museum közelében lévő Tivoli Gardensbe, majd ezt követően elindultak a Trickle család villájának szomszédságában lévő kis apartmanjuk felé.

Útközben Christ felhívta telefonon egy barátja, bizonyos Gregory Hadges, hogy megkérdezze lenne-e kedve egy kis teniszhez ilyen késői órán. Trickle rábólintott, Robinson viszont még vacillált, hamarosan pedig úgy döntött, túl fáradt már ehhez és inkább aludni tér.

Chris otthon gyorsan átöltözött, majd beugrott az 1995-ös gyártmányú Chrysler LeBaronjába és elindult a közeli teniszpálya felé.

Este kilenc óra magasságában, menet közben egy autó bevágott mellé, a benne ülő pedig tüzet nyitott Trickle-re. A 23 éves versenyzőt a két szeme között találta el a lövedék, amit követően elvesztette uralmát a járműve felett és egy jelzőtáblának csapódott.

Miközben Chris a kórházban küzdött az életéért, a rendőrség igyekezett összerakni a gyilkossági kísérlet puzzle-darabkáit, de csak a sötétben tapogatóztak.

Trickle-nek nem voltak ismert ellenségei, senkivel nem keveredett vitás helyzetbe és az üzleti érdekeltségei is problémamentesek voltak.

A nyomozók dolgát tovább nehezítette, hogy a fegyver típusát sem tudták meghatározni, mivel a golyó mélyen beágyazódott Trickle agyába, ezért annak eltávolítása egyet jelentett volna az áldozat azonnali halálával.

Emellett szemtanúk híján az elkövető kilétét, de még annak járművét sem tudták beazonosítani, az érintett útszakaszon pedig a térfigyelő kamerarendszer még nem volt kiépítve.

A golyó elhelyezkedése, valamint Chris folyamatosan változó állapota miatt nem kerülhetett sor operációra. A fiatal tehetség 409 napot töltött kómában. Ezalatt akadtak bizakodásra okot adó időszakok is, amelyek során úgy tűnt, hamarosan akár teljesen fel is ébredhet, de a pillanatnyi javulást minden esetben visszaesés követte.

Trickle végül 1998. március 25-én, mindössze 24 évesen, tüdőgyulladás következtében elvesztette a harcot.

70.png
Christ több ezren kísérték utolsó útjára, a temetési menetet a versenyautója vezette fel (credit: Las Vegas 3 News)


Az ügyben nagy erőkkel, külső szakértők bevonásával lezajlott nyomozás semmilyen eredményre nem vezetett.

Az igazságra máig nem derült fény, többek között egy közel nyolcszáz éve hatályban lévő törvénynek is köszönhetően.

Még a tizenharmadik századi Angliában fektették le az úgynevezett ‘Egy év és egy nap’ törvényét, amely kimondta, hogy ha az áldozat a támadás után még egy éven és egy napon át életben marad, akkor az elkövető már nem vonható felelősségre emberölés vádjával, a gyilkossági nyomozást pedig meg kell szüntetni.

Ezt a törvényt a kilencvenes évekre már számos államban hatályon kívül helyezték, a Trickle család szerencsétlenségére azonban – mivel Chris a jogilag meghatározott időtartam letelte után hunyt el – Nevadában még nagyon is érvényben volt.

A Trickle szülők minden követ megmozgattak annak érdekében, hogy törvénymódosítást érjenek el, végül sikerrel jártak és 1999 márciusától már Nevada államban is eltörölték az egy év és egy nap limitet. Ez azonban nem visszamenőleges hatályú volt, így Chris ügyére semmilyen hatást nem gyakorolt.

Chuck Trickle fia halála után is folytatta a versenyzést, elmondása szerint ez segített számára a gyász feldolgozásában.

Chris barátnőjét, Jennifert azonban olyannyira megviselték a szerelmével történtek, hogy pusztán a család többi tagjával való találkozás is fájdalommal töltötte el, így rövid idő alatt teljesen megszakadt a kapcsolata a Trickle-ekkel.

A gyászoló szülők nem adták fel, hogy igazságot szolgáltassanak tragikusan fiatalon elhunyt gyermeküknek. 35.000 dolláros pénzdíjat ajánlottak fel bárkinek, aki használható információval tud szolgálni a gyilkos személyét illetően, az USA-ban hatalmas népszerűségnek örvendett, a FOX-on huszonnégy éven át futott kriminalisztikai dokumentumfilm-sorozat, az America’s Most Wanted pedig két teljes epizódot is szentelt az ügynek.

A rendőrség legalább négy olyan embert hallgatott ki, akik azt állították, pontos infókkal rendelkeznek Chris megölésével kapcsolatban, ezek azonban minden esetben hamisnak bizonyultak és kiderült, hogy – Chuck Trickle szavaival élve – “csak viszont akarták látni magukat a médiában”.

Az édesapát egyébként magát is hazugságvizsgálat alá vetették, ahogyan egy iowai férfit is, aki azt mondta, tudja, hol kell keresni a gyilkos fegyvert. Egy hawthorne-i fiatalember pedig egyenesen azzal állított be a Las Vegas-i kapitányságra, hogy ő húzta meg a ravaszt azon az éjszakán. A kihallgató tisztek keresztkérdéseiből viszont hamar kiderült, hogy hazudik, a pszichiátriai vizsgálat pedig megerősítette, hogy az illető kóros szereplési kényszerben szenved.

A rendőrök külön figyelmet szenteltek egy rejtélyes személynek, aki épp akkor szállt fel a szemközti megállóba érkező első buszra, amikor a rendőrök és mentők megérkeztek. A férfit végül meg is találták, méghozzá az egyik Los Angeles-i börtönben, ahová családon belüli erőszak miatt kasztlizták be, hamarosan pedig kiderült, hogy semmi köze Chris meggyilkolásához és csak véletlenül járt akkor a helyszínen.

ds47.jpg
Chuck Trickle 2014. június 13-án, NASCAR Super Late Model apák napjára eső, Las Vegas-i futamán a fia arcképével díszített autóval rajtolt el  (credit:NASCAR)


A tragédia óta már közel három évtized eltelt, a Trickle család pedig továbbra is csak spekulálhat.

A rendőrség nem tartotta kizártnak, hogy egy véletlenszerű, pusztán élvezetből elkövetett bűncselekmény történt, de azt sem vetették el, hogy valamelyik helyi banda beavatási szertartásának vált áldozatává. A környéken számos gang működik, a leghírhedtebbek pedig a hozzájuk csatlakozni akarókat gyakran utasítják különböző bűncselekmények elkövetésére – a rablástól kezdve egészen a gyilkosságig -, hogy ezzel bizonyítsák szándékaik komolyságát.Chris személyének pedig egyáltalán nem volt szerepe a történtekben, ő egyszerűen csak nagyon rossz időben volt nagyon rossz helyen.

“Az is lehet, hogy valaki épp akkor vesztett 1000 dollárt a Silverton Kaszinóban és dühös volt” – mondta Chuck 2008-ban a Las Vegas Weekly-nek. 

Lehet, hogy Chris valamiért az úton rádudált, vagy rávillogott, amitől bekattant.”

Az ügyben részt vett nyomozók egyhangú véleménye szerint az igazságra már csak akkor derülhet fény, ha valaki, valamikor megtöri a csendet.

“Lehet, hogy egy napon felbukkan egy volt barátnő, egykori barát, vagy bizalmas és új információkat szolgáltat” – magyarázta Chris édesanyja, Barbara, aki nem hajlandő beletörődni abba, hogy fia gyilkosa nagy eséllyel örökké rejtve marad. “Az is előfordulhat, hogy az az ember, aki elkövette, nincs is tisztában azzal, hogy valójában mi is történt.”

Bár gyermeküket idő előtt elvesztették, Barbara és Chuck Trickle azonban a tudománynak hála 2001. április 23-án, Chris révén mégis nagyszülőkké váltak – rögtön egy ikerpáré.

“Miután aput meglőtték, az egyik orvos felajánlotta, hogy le tudnak fagyasztani tőle származó hímivarsejteket arra az esetre, ha túlélné és egy napon gyerekeket szeretne” – nyilatkozta 2017. februárjában a 16 éves Cole Trickle Miele a Las Vegas-i 3 News-nak.

Nekem soha nem adatott meg az esély arra, hogy találkozzak vele, mivel a halála után három évvel születtem meg csak.”

A gyászoló szülők nem csak unokát szerettek volna, de azt is, hogy általa Chris emléke éljen tovább. Egy, régi családi barátnak számító hölgy, Tonya Miele végül úgy döntött, mesterséges megtermékenyítés útján kihordja a néhai versenyző gyermekét és férjével, Marshallal együtt gondoskodnak is róla.

A procedúra sikeres volt, hamarosan pedig az is kiderült, hogy nem egy hanem rögtön két baba van úton.

ctm.PNG
Cole Trickle Miele az apja tiszteletére állított emlékmű előtt  (credit: Las Vegas 3 News)


A motorsport sem Cole-t, sem pedig nővérét, Joelynt nem érdekli különösebben, a politika és a büntetőjog viszont annál inkább.

“Remélem, hogy apám gyilkosa, vagy gyilkosai tudják, hogy a tettük milyen sok ember életét befolyásolta, ráadásul olyan módon, amit el sem tudnak képzelni” – folytatta a fiú. 

„Azt is remélem, hogy tisztában vannak azzal, egyszer elő kell állniuk és vállalni a felelősséget.”

A Trickle-vérvonal a versenypályákon továbbra is jelen van, méghozzá Chris bátyjának két fia, a tinédzserkorú Tommy és ‘Little’ Chris révén, aki néhai nagybátyja után kapta a nevét és máris többszörös futamgyőztesnek mondhatja magát a regionális pályákon.

Chris pályafutása több Las Vegas-i versenyzőt inspirált, köztük a NASCAR Cup 2004-es bajnokát, egyben a 2017-es Daytona 500 győztesét, Kurt Buscht.

A stock-car karrierről álmodó, 18 éves Busch 1997. február 3-án – hat nappal a végzetes kimenetelű támadás előtt – a helyszínről nézte végig a SouthWest Tour phoenixi futamát.

“Felnéztem rá és azt gondoltam, ha neki sikerült erre a szintre eljutnia, akkor másnak is összejöhet a szülővárosából, talán még nekem is” – nyilatkozta 2008-ban Busch a Las Vegas Review-Journalnek.

“Máig kristálytisztán emlékszem arra, amikor először értesültem a tragédiáról, éppen úton voltam Tucsonba, a UA-re (Arizonai Egyetem – gyógyszerésznek tanult, de a versenyzői pályafutása miatt nem diplomázott le). Nagy névnek tartottam Christ a motorsport közösségén belül, el sem akartam hinni. Megpróbáltam összerakni, hogy mi történthetett. Arra gondoltam, hogy valamiféle bandákkal kapcsolatos dologról lehet szó. Egyszerűen semmi értelme nem volt az egésznek.”

Busch biztos abban, hogy Chris minimum eljuthatott volna a NASCAR nemzeti másodosztályáig (mai nevén Xfinity Series), sőt, akár a legnagyobbak között, a Cupban is megvethette volna a lábát.

“Megvolt a családi háttere, a neve, a NASCAR-kapcsolatai és a tehetsége, elszántsága, alázata is. Eljuthatott volna az elit mezőnybe. Chris az az ember volt, akire a fiatal versenyzők messzemenőkig felnézhettek.”

Buschnak ekkor még fogalma sem volt arról, hogy a történtek végül az ő karrierjében jelentenek sorsdöntő fordulópontot.

Kurt és Chris soha nem találkoztak személyesen, de számos közös barátjuk volt, beleértve Craig Keough-t, akinek kertészeti vállalkozása, a Star Nursery szponzorálta a Trickle által vezetett #70 Chevy Monte Carlót a SouthWest Tourban.

Nem sokkal a tragédia után a széria ismét Las Vegasba látogatott, a 70-es autónak pedig továbbra sem volt versenyzője.

Busch ekkoriban még csak hét futamon indult a regionális stock-car hadszíntéren, Keough nyomására mégis számos jelölt közül ő lett a befutó Trickle helyére.

A Bullringen Kurt hatalmas csatában győzte le a veterán Steve Portengát és amikor elsőként haladt át a célvonalon, a több, mint kétezer fős közönség egyszerűen megőrült.

“Tudtam, hogy ez mit jelent” – emlékezett vissza Chuck Trickle.

“Chris velünk volt azon az éjjelen, ott volt az autóban Kurt mellett, éreztem a jelenlétét.”

Busch később úgy fogalmazott, hogy a pályafutása ezzel a győzelemmel vett igazán nagy lendületet, a Trickle családdal való viszonya viszont egyáltalán nem vált szorossá.

Chuck mindig is tisztelettel beszélt Kurtről és öccséről, Kyle-ról, Barbara azonban ahol csak lehetett, kritizálta a pilótát a pályán és azon kívül tanúsított, gyakran nem éppen sportszerű megmozdulásaiért.

“Odaadták neki Chris autóját, azzal versenyezve pedig hatalmas publicitást kapott” – magyarázta az asszony. 

Ez a figyelem akkor is tovább kísérte, amikor feljebb lépett a SouthWest Tourból. Chris sokkal jobb ember volt nála, lehet, hogy Kurt karrierje megfeneklett volna, ha nem történik a fiammal az, ami.”

Chuck megérti a felesége érzéseit, noha ő nem teljesen osztja a véleményét. A férfi azt is elárulta, hogy amikor Busch 2004-ben megszerezte a Cup bajnoki címét, meghívta őket a NASCAR évzáró bankettjére. Ő el is ment, Barbara azonban nem volt rá képes.

“Tisztelem a Trickle családot és senki nem szeretné látni a saját gyerekét meghalni” – mondta Busch. 

Nagyon örültem volna, ha Chrisek is megadatik a lehetőség, hogy a legmagasabb szinten versenyezzen, higgyenek nekem. Tudom, hogy Barbara ellenérzései nem személy szerint nekem szólnak, bárki is kapta volna meg a fia autóját, ugyanígy viszonyulna hozzá, pusztán azért, mert az az illető nem Chris. Én pedig teljes mértékben megértem.”

A Trickle-eknek később is kijutott a tragédiákból.

2001-ben Dick Trickle unokája, a 16 éves Nicole Ann Bowman halálos autóbalesetet szenvedett, tizenkét évvel később pedig maga a legendás pilóta vetett véget önkezével az életének.

2013. május 16-án Dick felhívta a 911-et, és a Lincoln megyei közösség központban lévő operátornak elmondta, hogy jelenleg az észak-karolinai Forest Lawn temetőnél tartózkodik, ahol hamarosan lesz egy holttest, majd hozzátette az okot: öngyilkosság miatt.

Amikor a vonal másik végén lévő nő megkérdezte, hogy mégis ki akarja kioltani a saját életét a válasz csak annyi volt:

“Én vagyok az”, majd letette.

Az operátor azonnal értesítette seriffhivatalt, miközben többször is megpróbálta visszahívni a számot, sikertelenül.

Trickle holttestét végül az általa megadott helyen találták meg, a pickupja mellett. A halál okát hivatalosan lőfegyverrel elkövetett öngyilkosságként jelölték meg.

Arról, hogy mi vezetett odáig, hogy Dick végül maga ellen fordítsa a pisztoly csövét máig csak találgatni lehet.

A közeli ismerősök szerint képtelen volt túltenni magát Chris, majd Nicole halálán, ami súlyos depresszióhoz vezetett. Emellett életének utolsó hónapjaiban krónikus fájdalmakkal is küszködött, amelyek miatt orvostól-orvosig járt, de pontos diagnózist sehol nem tudtak felállítani.