NASCAR: Már jövőre nemzetközi verseny lehet a Clash

NASCAR: Már jövőre nemzetközi verseny lehet a Clash
credit: Jared C. Tilton/Getty Images

1979-ben, a Daytona International Speedwayen debütált a NASCAR Cup bajnokságon kívüli Clash-e.

A rendhagyó verseny egészen 2020-ig maradt a legendás létesítmény 2.5 mérföldes oválján, míg 2021-ben már a road-vonalvezetésen kapta meg a zöld jelzést.

Két évvel ezelőtt azonban a szervezet a nagy megújulás jegyében húzott egy merészet és az eseményt átköltöztette a kaliforniai LA Coliseumba. A Dél-Kaliforniai Egyetem csapatának, a USC Trojansnak otthonául is szolgáló olimpiai stadion küzdőterét a mezőny kedvéért aszfaltozott, negyedmérföldes ovállá alakítják át, amit aztán a kockás zászlót követően visszaalakítanak sportpályává.

A munkálatok évente bő egymillió dollárjába fájnak a NASCAR-nak.

A Clash ráadásul nem csak új helyszínt kapott 2022-ben, de változtattak a formátumán és egy zenei minifesztivált is felhúztak köré.

A legfrissebb hírek szerint azonban komoly esély van arra, hogy a futam jövőre ismét hátára vegye az útibatyut.

A jelenlegi szerződés három esztendőre szólt a USC-vel (ebből az utóbbi kettőre a NASCAR-nak volt opciós joga). Bár a folytatást tekintve még nincs biztos pont, belső források azonban már biztosra veszik, hogy 2025-ben nem az LA Coliseum fogadja majd az autókat.

A The Athletic értesülései szerint az általános álláspont a szervezeten belül az, hogy muszáj új lehetőségek után kutatni a Clash különlegességének fenntartása érdekében.

Sokak szerint kulcsfontosságú a Los Angeles-i piacon való jelenlét – különösen a fontanai Auto Club Speedway kiesése után -, egy év távollétbe azonban még nem rokkana bele a szervezet, ahogyan a kaliforniai kötődésű szponzorokkal bíró csapatok sem.

Potenciális opcióként felmerültek más városok stadionjai, pláne azután, hogy a Coliseum sikerét látva a NASCAR már több konkrét ajánlatot is kapott.

Az egyik legizgalmasabb verzió pedig konkrétan egy nemzetközi helyszínt takar.

A NASCAR régóta vizsgálja az USA határainak átlépésére vonatkozó lehetőségeit, ennek részeként pedig idén még szorosabbra fűzték kapcsolatukat a szintén alájuk tartozó Mexico Series-zel.

Ezen bajnokság a hétvégi Clash betétfutama is lesz, ha pedig minden jól alakul, akkor komoly esély van arra, hogy jövőre már a Cup sztárjai ruccannak át a közép-amerikai országba.

A NASCAR radarján Mexikóváros mellett Guadalajara szerepel, a sikeres megvalósítás esetén pedig a szervezet máris kipipálhatná az egyik kiemelt elemet a 2025-ös bakancslistáján: a nemzetközi versenyt.

Egyelőre viszont még semmi nincs lefixálva és a névtelenül nyilatkozó, tűzközeli források szerint az sincs elvetve, hogy vészforgatókönyvként – ha az ambiciózus tervek kútba esnek – fogják magukat és visszatérnek Daytonára.