„Érdemes még megmenteni ezt a sportot?” – Egyre mocskosabb irányt kezd venni az autóversenyzés idei első botránya

“Érdemes-e még megmenteni ezt a sportot?” – Alakul az autóversenyzés idei első, mocskos botránya

“Érdemes-e még megmenteni ezt a sportot?” – Alakul az autóversenyzés idei első, mocskos botránya
Pár nappal ezelőtt valóságos atombombaként érte a Supercars világát a hír, miszerint Brodie Kostecki távozik jelenlegi munkaadójától, az Erebus Motorsporttól.

A csapat később cáfolta ezen híreket, mondván a regnáló bajnok továbbra is az ő szolgálatukban áll. Ezzel párhuzamosan viszont azt is bejelentették, hogy a 26 éves tehetség biztosan nem lesz ott a február 23-án kezdődő szezonnyitón.

Bővebb információk hivatalos forrásból nem láttak napvilágot, a pletykagépezet pedig teljes fordulatszámra kapcsolt.

Kostecki tavaly augusztusban, Indianapolisban mutatkozott be a NASCAR Cup mezőnyében, köszönhetően a Richard Childress Racing és az Erebus közti partnerségnek.

A tervek szerint a fiatal pilóta idén is részt vett volna néhány amerikai futamon a 33-as Chevy volánja mögött. Ennek kapcsán futótűzként kezdtek terjedni azon hírek, miszerint valójában a programot finanszírozó MobileX mozgatja a háttérben a szálakat és ők vették rá Kosteckit arra, hogy rúgja fel a szerződését egy kiterjesztett NASCAR-program érdekében.

Ezen vádakra a vállalat tulajdonosa, Pete Adderton nyílt levélben reagált és soraival egyáltalán nem fogta vissza magát.

„Rengeteg híresztelés kering arról, hogy Brodie azért nem versenyez már az Erebusnak, mert én felajánlottam neki, hogy a MobileX márkánk támogatásával inkább a NASCAR-ba menjen” – írta az üzletember.

„Ez nem több, mint pletyka, amit néhány saját érdekeit néző csoport terjesztett el, hogy megpróbálják elterelni a figyelmet a valódi problémákról. Nekünk nincs ilyesfajta megállapodásunk Brodie-val és soha nem kértük arra, hogy bontson fel egy szerződést, ahogyan ő maga sem fordult felénk ilyen szándékkal.

Abszolút nem fedi a valóságot az, hogy mi az USA-ban akarnánk őt versenyeztetni. Brodie a Boost Australia nagykövete. Hogy szeretnénk-e látni egy ausztrál pilótát a NASCAR-ban? Természetesen! Örömmel támogatnánk más ausztrálokat is, hogy a tengerentúlra menjenek és megmutassák a világnak, mit tudnak. [Kosteckivel kapcsolatban] viszont 2024-re vonatkozóan csak néhány NASCAR-futamról volt szó, amelyek nem ütköztek volna a Supercarsszal.

Adderton elhintette, hogy Kostecki nem csak az évnyitó Bathurst 500-at hagyja ki.

Most térjünk át a Supercarsra és az Erebusra, amelyek már kiadták a saját közleményeiket, ezekben megmutatva, hogy ők csak a saját érdekeiket nézik egy fiatal versenyzővel szemben. Nem megyek bele abba, hogy Brodie miért nem fog idén az Erebusszal versenyezni. Ez az ő személyes döntése és biztos vagyok abban, hogy mindent meg fog magyarázni, amint készen áll rá.

[A csapat és a szervezet] jól tudják, hogy mi zajlik, ezért a Supercars vezérigazgatójának nyilatkozata nagyon kiábrándító volt számomra.

Mindannyian emberek vagyunk és egymás egészségét, jólétét mindig a kereskedelmi érdekek elé kellene helyeznünk.

Tiszteletben kell tartanunk a sportolóink magánszféráját. Sok szempontból helytelennek tartom, hogy a Supercars anélkül játszotta ki a mentális egészség kártyát, hogy előbb meghallgatta volna magát a pilótát.

Eddig is kritikus voltam a csapatokkal és magával a Supercarral szemben, mert azt akartam, hogy jobbá váljon ez a sport mindannyiunk számára, akik annyira szeretjük. Ez a rajongók és a média figyelmének elterelésére tett kísérletük viszont csak újabb mélypontot jelent.

A magam részéről már megkérdőjelezem, hogy egyáltalán érdemes-e még megmenteni ezt a sportot.”

A sztori mellett a Supercars háromszoros bajnoka, az idei évben full szezonos NASCAR-kalandját megkezdő Shane van Gisbergen sem tudott szó nélkül elmenni:

„Milyen szomorú helyzetről lehet most olvasni Ausztráliában Brodie Kostecki kapcsán. Bő 10 évvel ezelőtt én magam is hasonlón mentem keresztül. Nem túl szórakoztató, amikor te magad nem mondhatsz semmit, a csapat és a média pedig a beleszólásod nélkül irányítja a narratívát. Teljes mértékben támogatom őt, remélem, hogy minden jól alakul és élvezni fogja a versenyzést idén.”