Óriási megtiszteltetés érte Juan Pablo Montoyát és Tony Kanaant

Óriási megtiszteltetés érte Juan Pablo Montoyát és Tony Kanaant

2024-ben is új tagokkal bővül az Indianapolis Motor Speedway hírességeinek csarnoka.


A szabályoknak megfelelően minden évben egy gondosan összeválogatott bizottság dönti el azon legendák kilétét, akik hivatalosan is helyet kapnak a pálya halhatatlanjai között.


A szavazásra több, mint 130 jelenlegi és korábbi versenyző, csapattulajdonos, valamint motorsport-történész jogosult.

A leadott voksok többségét idén két valódi közönségkedvencnek számító sztárpilóta zsebelte be Juan Pablo Montoya és Tony Kanaan személyében.

Előbbi kolumbiai klasszis 1999-ben, rögtön az első CART-szezonjában bajnoki címet ünnepelhetett a Chip Ganassi Racinggel, majd egy évvel később szintén újoncként megnyerte az Indianapolis 500-at. Az ikonikus versenyt tizenöt év múlva újra győzelemmel zárta, immár a Team Penske színeiben.

Mindemellett hétszer látta meg elsőként a kockás zászlót F1-es futamon, a 2002-es és 2003-as szezont pedig világbajnoki „bronzérmesként” fejezte be.

A NASCAR Cupban összesen 255 futamot teljesített, amiből kettőt tudott győzelemre váltani.

Montoya a sportautózás világában is letette névjegyét három Daytona 24 diadal, valamint az IMSA 2019-es bajnoki titulusa révén.

Egykori ellenfele és jó barátja, Kanaan 2004-ben lett az IndyCar legjobbja, kilenc esztendővel később pedig élete legnagyobb álmát megvalósítva belekortyolhatott az Indy 500 győztesének járó tejbe.

2015-ben Scott Dixon, Jamie McMurray és Kyle Larson oldalán megnyerte a Daytona 24-et is Chip Ganassi nagy örömére.

A TK becenévre hallgató veterán jelenleg már az Arrow McLaren sportigazgatójaként tevékenykedik és első kiemelt projektjeként ő felel Larson felkészítéséért az idei Indy 500-ra.

Érdekesség, hogy karrierjük eddigi utolsó Indy 500-át mindketten a papayások színeiben teljesítették; Montoya 2022-ben, míg Kanaan 2023-ban.
A brazil egyébként nem csak Larson mentora, de az általa vezetett 17-es Dallara-Chevy tartalékpilótája is.

Hivatalos Hall of Fame beiktatásukra május 23-án, egy nagyszabású gála keretein belül kerül sor az IMS-en.


KAPCSOLÓDÓ: Hogyan mentette meg Ayrton Senna Tony Kanaan karrierjét?