Megvan, hogy mikor debütál a NASCAR elektromos autója

Megvan, hogy mikor debütál a NASCAR elektromos autója
credit: Meg Oliphant/Getty Images

A NASCAR tavalyi, évértékelő sajtótájékozatóján megerősítésre került, hogy nem csak elkészült a szervezet első elektromos autója, de már javában zajlik a tesztsorozata is.

„Megvan az [elektromos] versenygépünk egy alternatív kasztnival” – mondta akkor az operatív igazgatói posztot betöltő Steve O’Donnell.

„Egyelőre nem úgy tekintünk erre a projektre, hogy versenyezni is fogunk vele. Jövőre viszont néhány eseményen meg fogjuk mutatni a rajongóknak.”

A jármű sikeres tesztet teljesített az észak-karolinai zMax Dragwayen, decemberben pedig a Martinsville Speedwayen tett meg összesen 340 kört David Ragannel a volán mögött.

Most, egy hónappal később a NASCAR hivatalosan bejelentette, hogy az autót először a február 4-én esedékes Busch Light Clashen láthatják a rajongók.

Az LA Coliseumba kiírt szezonindító, bajnokságon kívüli esemény programsorozatának részeként a jármű néhány bemutató kört fog teljesíteni, újfent Ragan jóvoltából.

Az elektromos projekt nem derült égből villámcsapásként érkezett. Már 2022-ben felröppentek olyan hírek, hogy egy komplett szériát akarnak tető alá hozni, ezen törekvések azonban nem váltak valósággá.

A küszöbön álló nagy leleplezés apropóján viszont a NASCAR újfent leszögezte, hogy egyelőre nem szerepel a terveik között egy önálló versenysorozat indítása.

A projekt kapcsán már tavaly novemberben kiszivárgott egy kép a főként az Xfinity és Cup Seriesben tevékenykedő spotterek által működtetett Couch Racer által.

Az ezen látható gép külső jellemzőit tekintve hasonlóságot mutat a Chevrolet Blazer EV-vel.

Belső forrásaira hivatkozva azonban a Road & Track magazin arról írt, hogy ennek nincs komolyabb jelentősége, mivel a NASCAR-é inkább egy általános, márka nélküli modellnek tekinthető.

Ilyesmi nem először fordul elő a szervezetnél, elég csak a Next Gen prototípusára gondolni, amely nagyban emlékeztetett a Camaróra, pedig valójában egyetlen brandhez sem volt köthető.