A sérült Simon Pagenaud közleményt adott ki a jövője kapcsán

A sérült Simon Pagenaud közleményt adott ki a jövője kapcsán
Pagenaud közvetlenül a baleset után az IndyCar főorvosával, dr. Julia Vaizerrel (credit: Penske Entertainment/Travis Hinkle)

A sérült Simon Pagenaud közleményt adott ki a jövője kapcsán
Hosszú hallgatás után végre életjelt adott magáról Simon Pagenaud.

A francia versenyző még tavaly júliusban, az IndyCar Mid-Ohió-i fordulójának edzésén bukott óriásit műszaki hiba miatt.

A baleset során nem kevesebb, mint kilenc szaltót és bukfencet írt le, mielőtt még a belső fal megállította volna.

Csodával határos módon a 2016-os bajnok, egyben a 2019-es Indy 500 győztese látszólag sértetlenül hagyta el a roncsokat, ezt követően pedig nyomatékosan le is nyilatkozta, hogy tökéletesen érzi magát.

Elővigyázatosságból azonban nem engedték elrajtolni a másnapi futamon, ami – mint később kiderült – a lehető legjobb döntés volt.

Pagenaud-nál agyrázkódásra utaló tünetek jelentkeztek, amelyek következtében a szezon hátralévő részében már nem is ülhetett vissza a volán mögé és jelenleg sem tudni, hogy mikor láthatjuk újra a pályán.

A 39 éves pilóta a minap, fél évvel a történtek után közleményben adott tájékoztatást a jövőjére vonatkozóan:

„Mint a legtöbben tudjátok, 2023 nem volt egy könnyű év számomra. A versenyprogramom július elsején félbeszakadt, amikor a Mid-Ohió-i gyakorláson hatalmas balesetet szenvedtem. A fék meghibásodott, aminek hatására több, nagy sebességű bukfenccel hagytam el a pályát.

Az IndyCar biztonsági csapata elképesztő munkát végezve segített ki az autómból, majd az ezt követő órákban is figyelt rám, amiért örökre hálás leszek nekik.

A baleset miatt nem tudtam folytatni a szezont, ami azt jelentette, hogy 2023-ban csak nyolc futamon vettem részt. Azóta is folyamatosan arra koncentrálok, hogy teljes mértékben visszanyerjem az egészségem. Ennek érdekében szorosan együttműködöm egy fantasztikus orvoscsapattal és napról napra javulok. Még nem tudom, hogy idén újra autóba ülhetek-e és azt sem, hogy egyáltalán készen állok-e rá.

Lassan akarok haladni annak érdekében, hogy amikor visszatérek újra a legjobbat tudjam nyújtani.

Egyelőre köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki üzenetben a támogatásáról biztosított. Természetesen óriási köszönet illeti meg a családomat, barátaimat és a csapatomat is, akik a nap 24 órájában mellettem állnak.

Miközben a következő lépéseken dolgozom szeretném megragadni az alkalmat arra is, hogy visszatekintsek a karrieremre és felidézzem veletek a múltbéli sikereket, különleges pillanatokat. Ne értsetek félre, ez még nem a búcsú, hiszen jobb idők jönnek!Pagenaud – akit saját bevallása szerint nagyon érzékenyen érintett Gil de Ferran tragédiája is – a közösségi médiában is megszólalt.

„Szerettem volna beszámolni a felépülésem folyamatáról. Tudom, hogy [a baleset óta] már hosszú idő telt el, ezért elérkezettnek láttam az időt arra, hogy tájékoztassalak titeket.

Jelentős előrelépéseket teszek. Sajnos ez egy olyan sérülés, ami nem látszik kívülről. Fizikailag teljesen jól érzem magam, a gond belül van. Ezért is annyira frusztráló, mert nem látod, hogyan gyógyul. Minden csak az időn múlik, ezért nagyon türelmesnek kell lennem.

Rengeteget dolgoznom a rehabilitációm során és úgy érzem, minden nap erősebb leszek. Ez a folyamat azonban a fent és lent pillanatokról szól. Vannak napok, amikor jobban vagyok, máskor viszont visszaesést tapasztalok.

Összességében véve csak szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy jól vagyok. Ahhoz, hogy a legmagasabb szinten teljesíthess, nagyszerűen kell érezned magad. Én pont ezen dologozom az összes orvosommal, hogy újra 100%-ossá váljak.”