„Őszinte leszek, még akkor is, ha bajba kerülök” – Döbbenetes részletet árult el Kyle Busch a JGR-rel való szakítása kapcsán

“Őszinte leszek, még akkor is, ha bajba kerülök” – Elképesztő üzleti kulisszatitkot árult el Kyle Busch a JGR-től való távozása kapcsán
credit: James Gilbert/Getty Images

Kyle Busch 2008-tól egészen 2022 végéig szolgálta a Joe Gibbs Racinget.

Ezidő alatt ötvenhat győzelmet és két NASCAR Cup bajnoki címet szállított a csapatnak, egyúttal pedig ikonikussá téve az általa vezetett, Mars Inc. által szponzorált #18 Toyotát.

A vállalat azonban 2021-ben hivatalosan bejelentette, hogy a soron következő szezon végén távoznak a szériából. A JGR állítása szerint mindent megtett annak érdekében, hogy új főtámogatót találjon az autó mögé, erőfeszítéseiket azonban nem koronázta siker.

Egy ponton pedig a csapat és a Toyota azt is kijelentette, hogy Busch már nem eladható figurája a sportnak.

A folytatás jól ismert. A most 38 éves versenyző a tavalyi évet már a Richard Childress Racing kötelékében kezdte meg, végül három győzelemmel hálálva meg a belé fektetett bizalmat.

Új csapatánál dúskál a támogatókban is, ezzel hatalmas fityiszt mutatva az őt nem piacképesnek minősített korábbi munkaadóinak.

Busch a minap a The Athleticnek adott interjújában tiszta vizet öntött a pohárba és egy kvázi üzleti kulisszatitkot felfedve elárulta,hogy konkrétan mi vezetett a JGR-rel való szakításához.

Gibbsék mindenképpen meg akarták kaparintani a techóriás Oracle-t szponzornak és olyannyira biztosra vették a sikert, hogy döbbenetes módon egyáltalán nem volt B-tervük. Sőt, még csak nem is törekedtek rá.

„Elég keményen próbált a JGR eladni engem?” – tette fel a kérdést Busch.

„A válaszom erre annyi, hogy nem. Őszinte leszek, még akkor is, ha bajba kerülök miatta, de az igazság az, hogy a csapat mindent egy lapra tett fel az Oracle érdekében. Ahogyan pedig magát az üzletet felvázolták nekünk az nagyon, de nagyon furcsa volt.

Az Oracle épp akkor írt alá egy 500 millió dollár körüli kontraktust a (Forma-1-es) Red Bullal. Ekkor rögtön arra gondoltam, ki van zárva, hogy a NASCAR-ba is beszállnak. Semmi esély nincs rá. Meg is mondtam a srácoknak, hogy [új támogatók terén] muszáj máshol nézelődniük.”

Buschnak igaza is lett. Az Oracle-partnerség meghiúsult, a Joe Gibbs Racing pedig ott állt támogatók nélkül.

„Ahelyett, hogy más megoldás után néztek volna, inkább felajánlották nekem egy szerződést, aminek értelmében továbbra is náluk versenyezhetek, az autónak viszont nincs támogatója. Úgy éreztem, nem lenne tisztességes a JGR-nél töltött tizenöt év után, hogy Joe végül a saját pénzét kényszerüljön beleölni a programba.”