NASCAR: A sérült Elliott és Hamlin bízik abban, hogy komolyabb probléma nélkül teljesítheti a szezonnyitót

NASCAR: A sérült Elliott és Hamlin bízik abban, hogy komolyabb probléma nélkül teljesítheti a szezonnyitót
credit: Getty Images/NASCAR

Több ponton is keresztezte egymást tavaly Denny Hamlin és Chase Elliott útja.

A két pilóta számos konfrontációba keveredett a pályán, a májusi Coca-Cola 600-on pedig a Hendrick Motorsports üdvöskéje egyenesen odáig ment, hogy szándékosan falba rakta veterán ellenfelét.

Az akció láttán a NASCAR egyfutamos eltiltással jutalmazta Elliottot, aki ezzel a hetedik versenyét lett kénytelen partvonalon tölteni a szezon során.

Mint pedig az idény után kiderült, az egészségügyi problémák terén is összefonódott a sorsuk.

Hamlin és a zsinórban hatodik alkalommal a Cup legnépszerűbb versenyzőjének választott georgiai még novemberben, néhány nap különbséggel esett át műtéten. A beavatkozás mindkettejük esetében előre tervezett volt egy, a jobb vállat érintő, régebb óta fennálló sérülés miatt.

Elliott bő fél év leforgása alatt másodszor kényszerült kés alá feküdni. A márciusi, snowboard-balesete után a bal sípcsontját közvetlenül a térde alatt kellett több csavarral rögzíteni, ami végül hatfutamos kihagyást eredményezett.

A vállműtét sokkal simábban ment, a felépülése azonban már más tészta.

„A térdsérülésem határozottan rosszabb, összetettebb volt” – nyilatkozta a minap a FOX-nak Elliott, aki korábban azt is elárulta, hogy ha más sportágat űzne, akkor a sípcsonttörése minden valószínűség szerint a karrierje végét jelentette volna.

„Ami a rehabilitációt illeti, nos, a váll sem vicc. Bizonyos elemei nagyon fájdalmasak. Próbálom visszaszerezni a korábbi mozgástartományom, lazábbá tenni a dolgokat, de ez nehéz. A vállak eléggé trükkösek. Amíg egészséges vagy nem is gondolsz arra, hogy milyen sokféleképpen használod őket. Az elmúlt évben többet tanultam a vállakról és térdekről, mint amennyit valaha is tudni akartam.”

Ennek ellenére Elliott biztos abban, hogy a február 4-ei Clashen komolyabb gond nélkül volán mögé ülhet.

„A felépülésem a tervek szerint halad és nincs szó arról, hogy helyettesítő versenyzőre lenne szüksége a csapatnak. Továbbra is csinálom a fizioterápiát, de eddig minden oké.”

Hamlin esetében viszont a műtét sokkal komolyabbnak bizonyult, mint amire előzetesen számított.

Ebből adódóan a teljes gyógyulást körülbelül 3-4 hónapra datálják.

„Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy készen álljak [a Clashre]” – mondta a Joe Gibbs Racing pilótája.

„Már visszatértem a szimulátorba, ahol egészen addig vezetek, amíg csak el nem fáradok. Ekkor leállunk. Keményen dolgozom az edzőteremben is azon, hogy növeljem az erőnlétem. Az autóban viszont már teljesen más erőhatások érnek. Szóval a régi versenyformám elérése más történet, mint a fizikai erőnlétem javítására tett törekvéseim.”

Bár saját bevallása szerint még mindig nagy fájdalmakkal küzd, a két hét múlva esedékes, bajnokságon kívüli versenyen Elliotthoz hasonlóan ő is indulni akar.

„Jelen állás szerint megcélozzuk a Clasht. Folytatjuk a munkát és majd meglátjuk, hogy mi lesz. Úgy vagyunk vele, ez a futam jó alkalom lehet arra, hogy belevágjak. A legnagyobb kihívásnak az erőnléti gondok tűnnek, de inkább a Clashen fáradjak ki, mint két héttel később Daytonán. A verseny ráadásul egyfajta edzésnek is minősül a vállam számára, így [a Daytona 500 programsorozatán] már erősebb lehetek.”


A Clash-sel kapcsolatos további, fontos híreket itt olvashatjátok:

>>>>>A népharag láttán behódolt rajongóinak a NASCAR

>>>>>Változnak a Clash szabályai, Suarez visszatér a mexikói mezőnybe

>>>>>Bejelentették a Clash félidős show-jának sztárfellépőjét