Colton Herta indulni akart a Daytona 500-on, de nem kapott ülést

Colton Herta indulni akart a Daytona 500-on, de nem kapott ülést
credit: Penske Entertainment/Chris Owens

A NASCAR koronaékszerének számító Daytona 500 mezőnyébe már olyan ismert, külsős versenyzők kvalifikálták magukat az elmúlt évek során, mint például Jacques Villeneuve, Conor Daly és Travis Pastrana.

Rajtuk kívül számos más pilóta is kacérkodott már a legendás viadalon való részvétellel, köztük az Indianapolis 500 négyszeres győztesével, Helio Castronevesszel.

A brazil sztár a Team Penske kötelékében eltöltött húsz éve alatt folyamatosan rágta Roger Penske fülét egy daytonai lehetőség kapcsán, a válasz azonban minden esetben egy határozott nem volt. 2021-ben végül eligazolt a Kapitány gárdájától a Meyer Shank Racinghez, amely már egyáltalán nem állt az új kihívás útjába. Két évvel ezelőtt majdnem sikerült is nyélbe ütnie egy szerződést, a nagy debütálás azonban mégsem valósult meg.

A minap egy újabb név bukkant fel a Daytona 500 iránt vágyakozók listáján.

A szintén a Daytona International Speedwayen – ámde annak road vonalvezetésén – rendezendő Rolex 24 médianapján Colton Herta elárulta, hogy megpróbált ülést szerezni magának az idei D500-ra, de sajnos nem járt sikerrel.

Az okokról nem ejtett szót, reálisan nézve azonban – akár tekintélyes szponzorcsomag mellett is – rizikós választás lett volna egy NASCAR-alakulat számára.

Herta még soha nem vezetett egyetlen stock car futamon sem, az ebből adódó totális tapasztalatlansága miatt pedig komolyabban fennállt a lehetősége annak, hogy nem is tudja magát kvalifikálni a versenyre.

Búslakodni azonban nincs oka.

A Daytona 24-nek a Wayne Taylor Racing színeiben – Jenson Button, Jordan Taylor és Louis Delétraz oldalán – nekivágó kaliforniaira az év során még további négy hosszútávú IMSA-verseny vár Sebringen, Watkins Glenen, Indianapolisban, majd a Road Atlanta-i Petit Le Mans-on.

Emellett pedig ott van az IndyCar teljes szezonja, amelyben mindenképpen meg akarja szakítani a 2022 májusa óta tartó nyeretlenségi sorozatát.