Bejelentették Marco Andretti 20 futamos NASCAR/ARCA-programját

Bejelentették Marco Andretti 20 futamos NASCAR/ARCA-programját
credit: Penske Entertainment/Joe Skibinski

Bejelentették Marco Andretti 20 futamos NASCAR/ARCA-programját
Négy éve nem volt olyan elfoglalt szezonja Marco Andrettinek, mint amilyen idén vár rá.

A 2020-ban teljesített utolsó, teljes IndyCar-szezonja óta csak az Indianapolis 500-ra tért vissza, emellett 2021-ben elindult az IMSA Watkins Glen-i fordulóján, a következő évben pedig megejtette debütálását a NASCAR Xfinity Seriesben, míg tavaly három verseny erejéig a Truck Seriesben is tiszteletét tette.

Az elmúlt három idényben állandó tagja volt Tony Stewart – azóta parkolópályára kényszerült – bulibajnokságának, az SRX Seriesnek is. A hatfutamos, nyári széria 2022-es kiírását ráadásul sikerült bajnokként zárnia.

Az előttünk álló évben Andretti újra magasabb fordulatszámra kapcsol és nem kevesebb, mint húsz futamon már biztosan a pályákon láthatjuk.

A 36 éves pilóta a Cook Racing Technologies (CRT) 17-es számú Chevyjének volánja mögött összesen tizennégy versenyen rajtolhat el az ARCA Menards Seriesben, kezdve rögtön a február 17-ei, daytonai szezonnyitóval.

Ezeken kívül hét futamon kap lehetőséget a Trucksban, a Roper Racing és a CRT által közösen nevezett #04 Chevy Silveradóval. Első idei bevetését a NASCAR nemzeti harmadosztályában március 23-án, a COTA-n ejtheti meg.

„Nagyon elégedett vagyok azzal a programmal, amelyet a 2024-es idényre állítottunk össze” – mondta a bejelentés kapcsán Andretti.

„Az ARCA és NASCAR Trucks versenyek keveréke rengeteg pályán töltött időt biztosít számomra, én pedig pontosan erre törekszem. Sok ismeretlenre választ fogok kapni a stock carok terén. Emellett a helyes utat szeretném járni.

Nem akarom az IndyCarban és az SRX-ben elért érdemeim alapján rögtön megcélozni a NASCAR csúcsát, mivel nagyon tisztelem a stock car szériákban lévő tehetségeket. Alig várom, hogy jól szórakozzunk Brian Cookkal és csapatával. Biztos vagyok abban, hogy kezdettől fogva versenyképesek leszünk.”

Andretti eddigi egyetlen Xfinity-futamát még 2022-ben, a Charlotte Motor Speedway rovalján egy baleset következtében a 35. helyen zárta.

A Truckst tekintve egyéni legjobbjának a tavalyi, homesteadi fordulón szerzett 18. befutója számít.