Újabb tragédia rázta meg az autósportot: 54 évesen elhunyt a NASCAR köztiszteletben álló alakja

Újabb tragédia rázta meg az autósport világát: 54 évesen elhunyt a NASCAR köztiszteletben állt szakembere

Tragédiákkal végződött a 2023-as esztendő, a szomorú hírek sorozata pedig az új évben sem akar megszakadni.

December végén búcsúztak a versenypályák az Indy 500 legkedvesebb tradícióját meghonosított Jeanetta Holdertől, az NHRA ikonikus csapattulajdonosától, Don Schumachertől, a CART kétszeres bajnokától, egyben a 2003-as Indy 500 győztesétől, Gil de Ferrantól, valamint a NASCAR-legenda Cale Yarborough-tól.

A január szintén egy újabb halálesettel kezdődött az egykori háromszoros ARCA-trónfoglaló Tim Steele elvesztésével.

Ezek után mindenki abban reménykedett, hogy innentől fogva már csak pozitív dolgok érkeznek az autósport háza tájáról.

Sajnos azonban nem így történik.

Vasárnap, mindössze 54 esztendős korában elhunyt a NASCAR paddockjának köztiszteletben álló alakja, Ryan Pemberton.

Halálának okát egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Pemberton évtizedek óta a NASCAR garázsainak meghatározó figurája volt.

Crew chiefként olyan pilótákkal dolgozott együtt, mint például Ernie Irvan, Jerry Nadeau, Dave Blaney, Joe Nemechek, Mark Martin, Dale Earnhardt Jr., Scott Speed, Brian Vickers és Danica Patrick.

2012 és 2022 között pedig a Dale Jr. és nővére, Kelley Earnhardt Miller tulajdonában álló JR Motorsports versenyzésért felelős igazgatójaként jegyezték. Ezen tíz év alatt három bajnoki címet ünnepelhettek az Xfinityben Chase Elliott (2014) és Tyler Reddick (2018, 2019) által.

„A nálunk töltött egy évtizede alatt Ryan nagyban hozzájárult a JR Motorsport sikereihez” – reagált közleményben a hírre Earnhardt Miller.

„Szenvedélyesen szerette a versenyzést, vezetőként pedig jól tudta, hogyan kell motiválni a munkatársait. Mindig a JRM családjának tagja marad. Teljes szívünkkel együttérzünk a feleségével, Amandával, valamint lányaival, Peytonnal és Brittonnal ebben a leírhatatlanul nehéz időszakban.”

Pemberton bátyja, Robin korábban a NASCAR-nál töltötte be a versenyzését felelős elnöki posztot.

A családot az elmúlt évek során több csapás is érte. 2022-ben fivérük, a televíziós szakértőként ismert Randy hunyt el váratlanul, egy évvel korábban pedig Robin fia, Bray vesztette életét mindössze 35 esztendősen COVID-fertőzés következtében.