Az MSG-botrány után az IndyCar visszahízelegte magát az iRacinghez

Az MSG-botrány után az IndyCar visszahízelegte magát az iRacinghez
credit: iRacing

Hosszas huzavona és bizonytalanság után végre pozitív fordulathoz érkezett el az IndyCar szimulátoros szappanoperája.

A Penske Entertainment (PE) hivatalosan bejelentette, hogy újraindítja az iRacinggel való együttműködését, méghozzá egy több évre szóló szerződés formájában.

Az új megállapodás értelmében többek közt újra helyet kap a platformon az IndyCar-brand, visszatér a virtuális Indianapolis 500, továbbá több különböző bajnokság is indulhat a széria autóit, pályáit és logóit használva.

„Kapcsolatunk [az iRacinggel] bő tizenkét évre nyúlik vissza és magában foglalja az Indianapolis Motor Speedwayt” – olvasható a bajnokság sajtóközleményében.

„Ennek részeként a rendkívül népszerű iRacing Indy 500 is visszatér a kiemelt versenyeik naptárába. Az évente megrendezett esemény több ezer nevezőt vonzott, akik a világ legikonikusabb futamának virtuális kiírásán mérethették meg magukat ami a 200 körön át tartó nyers sebességről szól a versenyzés fővárosában. Ez a forduló lehetőséget biztosít világszerte a szimulátoros pilótáknak arra, hogy ízelítőt kapjanak abból, milyen érzés a Brickyard híres oválján versenyezni.”

Azoknak viszont, akik a régóta várt új videójáték megjelenésében reménykednek egyelőre még várniuk kell.

Az IndyCar 2021 nyarán, nagy csinnadrattával kürtölte világgá, hogy exkluzív partnerségre lépett a Motorsport Gamesszel, aminek révén 2023-ban – közel két évtizednyi hiátus után – végre új, hivatalos játéka lesz a szériának.

Másfél évvel később a Penske Entertainment azt is bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg az iRacinggel a 2022 végén lejáró licencszerződését, ezzel teljesen ellehetetlenítve a platformot használó open-wheel gamereket.

A döntés abból a szempontból is érthetetlen volt, hogy a Motorsport Games már ekkor jelentős anyagi veszteséget könyvelhetett el, a mélyrepülés pedig hamarosan minden addiginál nagyobb fokozatba kapcsolt.

Tavaly januárban a fizetésüket hónapok óta hiába váró fejlesztők egy része elkeseredettségében bírósággal kezdett fenyegetőzni. A helyzet azonban semmit sem javult, a dühös alkalmazottak pedig már azzal kezdték zsarolni az MSG-t, hogy nyilvánosságra hozzák a játékaik forráskódját, ha a cég nem egyenlíti ki feléjük a tartozást.

A botrányt látva az PE végül úgy döntött, megszakítja kapcsolatát az MSG-vel és felmelegíti a káposztát az iRacinggel.

Az új – de továbbra is csak elméleti síkon létező – játék kapcsán mindössze annyit árultak el, hogy továbbra is keresik az életképes projekt beindítására alkalmas vállalatot.