Egyenautókkal mérhetik össze tudásukat az F1, az IndyCar és a NASCAR sztárjai

Egyenautókkal mérhetik össze tudásukat az F1, az IndyCar és a NASCAR sztárjai
Az IROC 1976-os mezőnye: Benny Parsons, Brian Redman, James Hunt, Emerson Fittipaldi, Richard Petty, Jody Scheckter, AJ Foyt, Mario Andretti, Bobby Allison, Al Unser és David Pearson

Már idén visszatérhet az autósport egykori all-star bajnoksága, az International Race of Champions.

A Roger Penske, Mike Phelps és Les Richter által életre hívott IROC 1974-2016 között került megrendezésre, a mezőnyt pedig az adott korszak legnépszerűbb pilótái alkották. A versenyzők főként a NASCAR-ból kerültek ki, de rendre felbukkantak közismert nevek az IndyCar, az F1, a Supercars és az NHRA világából is.

Az akkori koncepció szerint a szupersztárok teljesen egyforma, zárt karosszériás gépekkel feszültek egymásnak, amelyek felkészítő csapatait minden egyes fordulón cserélgették egymással.

A meghívásos alapú széria fordulóit olyan pályákon bonyolították le, mint a Daytona International Speedway, a Talladega Superspeedway, a Michigan International Speedway és az Indianapolis Motor Speedway.

Az évtizedek során IROC-bajnoki címet ünnepelhetett pl. Mark Donohue, Dale Earnhardt Sr., AJ Foyt, Mark Martin, Kevin Harvick, Kurt Busch és a legutolsó szezont behúzó Tony Stewart.

Rajtuk kívül még – a teljesség igénye nélkül – megmérette magát a sorozatban Jody Scheckter, Mario Andretti, James Hunt, Jimmie Johnson, Emerson Fittipaldi, Greg Moore, Jacky Ickx, Bobby Rahal, Keke Rosberg, Niki Lauda, Jeff Gordon és Cale Yarborough is.

Az IROC tizennyolc évvel ezelőtt, főként anyagi okok miatt megszűnt.

Most azonban a Hendrick Motorsports egykori legendás crew chiefjének és tanácsadójának, a versenyzői múlttal is rendelkező Ray Evernhamnek, valamint a korábbi csapattulajdonos Rob Kaufmannak hála megtette az első lépést a feltámadás felé.

A két szakember hivatalosan bejegyeztette az IROC Holdings LLC-t és megvásárolták az IROC-brand teljes jogait.

A terveik szerint már idén rendezni fognak legalább egy bemutatónak szánt versenyt vintázs IROC-autókkal, 2025-ben pedig már komplett bajnokságként rajtolhatnak el.

Bővebb információk az elkövetkezendő hetekben várhatóak.