Halála pillanatában még megmentette fia életét Gil de Ferran

Halálának pillanatában még megmentette fia életét Gil de Ferran
credit: Penske Entertainment/James Black

Világszerte megrázta az autósport közösségét Gil de Ferran december 29-ei halálhíre.

A kétszeres CART-bajnok és a 2003-as Indianapolis 500 győztese a floridai Concours Club privát versenypályáján, egy nagy teljesítményű sportkocsi volánja mögött kapott végzetes szívrohamot.

A mentők gyorsan a segítségére siettek, életét azonban minden erőfeszítés ellenére sem sikerült megmenteni.

Mindössze 56 éves volt.

„Ő volt az egyik legjobb barátom, együtt nőttünk fel és az utóbbi időszakban már a McLarennél is közösen dolgoztunk” – nyilatkozta a wokingiak IndyCar-csapatának sportigazgatója, egyben a széria 2004-es bajnoka és a 2013-as Indy 500 legjobbja, Tony Kanaan.

„Az év elején [a McLarennél] ő volt a mentorom, rengeteget segített. Elvesztettem egy drága barátot… Össze vagyok törve. Azt mondanám, hogy Gil-stílusban ment el: versenygépet vezetve. Ha választhatnék, akkor én is így távoznék erről a világról.”

Néhány nappal a tragédia után de Ferran lánya is megtörte a csendet.

A közösségi médiában megosztott posztjában Anna megerősítette azon korábbi híreket, miszerint a sportkocsiban Gil nem egyedül, hanem fiával, Luke-kal az anyósülésen tartózkodott.

„Bár édesapám túl fiatalon hagyott itt bennünket, de úgy halt meg, ahogyan szeretett volna: versenyautóban, a testvérem mellett.

Fájdalom nélkül távozott, az utolsó cselekedete pedig az volt, hogy rálépett a fékre, így a bátyám aznap este haza tudott jönni velünk. Ez a történet már önmagában bizonyítja, milyen megfontolt, gondoskodó, önzetlen és szeretettel teli ember volt.

Apu nagyon intellektuális személyiséggel bírt és nem félt beszélni a halálról. Azt szerette volna, hogy mindanyian kíváncsisággal, elszántsággal és méltóságteljesen folytassuk az életünket, ezért így is teszünk.

Továbbra is nevetni, szeretni, kérdezősködni fogunk, előállunk új, izgalmas ötletekkel, üldözzük az álmainkat és a lehető legteljesebben éljük az életünket, ahogyan ő tette.”


KAPCSOLÓDÓ: Amikor Gil de Ferran 388 km/h-val megfutotta minden idők leggyorsabb időmérős körét [VIDEÓ]