Gyász: Elhunyt a NASCAR ikonikus bunyójának főhőse, a háromszoros bajnok Cale Yarborough

Gyász: Elhunyt a NASCAR ikonikus bunyójának főhőse, a háromszoros bajnok Cale Yarborough
credit: ISC Archives/Getty Images

Gyász: Elhunyt a NASCAR ikonikus bunyójának főhőse, a háromszoros bajnok Cale Yarborough


Tragédiákkal búcsúzott 2023-tól az amerikai autósport.

December 20-án elhunyt az NHRA-ikon Don Schumacher, 29-én a kétszeres CART-bajnok és egyszeres Indianapolis 500 győztes Gil de Ferran távozott az égi versenypályákra, két nappal később pedig követte a NASCAR-legenda Cale Yarborough.

A Cup háromszoros trónfoglalója 84 esztendős korában, hosszan tartó betegség után hunyta le örökre a szemeit.

Yarborough királykategóriás karrierje során 83 győzelmet szerzett, aminek révén az örökranglista hatodik helyét foglalja el Jimmie Johnsonnal holtversenyben.

Ebből öt alkalommal nyerte meg a Southern 500-at, míg a Daytona 500 victory lane-jén négyszer ünnepelhetett.

Az 1976-78 között aratott három titulusának rekordját szintén a későbbi hétszeres bajnok kaliforniai adta át a múltnak, miután 2006 és 2010 között megszakítás nélkül öt szezonon át uralta a Cupot.

Yarborough továbbá egyike volt azon kevés NASCAR-sztárnak, akik az Indy 500-on is megmérették magukat. 1966-ban, 1967-ben, 1971-ben és 1972-en egyaránt sikeresen kvalifikálta magát a tradicionálisan 33 fős mezőnybe, legjobb eredményét pedig utolsó nekifutásra érte el a tizedik hellyel.

1981-ben, Billy Hagan és Bill Cooper oldalán nekivágott a Le Mans-i 24 órásnak is, de tizenhárom kör után, műszaki hiba miatt végleg kiállni kényszerültek.

Vitathatatlan eredményei mellett a mainstream média radarjára is felkerült, mint a NASCAR leghíresebb bunyójának egyik főhőse.

Erről ebben a cikkben lehet bővebben olvasni:

>>>>>A bunyó, amely örökre megváltoztatta a NASCAR-t


„Cale Yarborough a NASCAR valaha volt egyik legkeményebb versenyzője” – reagált a szomorú hírre Jim France, a NASCAR vezérigazgatója.

„A tehetsége, szívóssága és elszántsága különböztette meg őt a többiektől a pályán, valamint a rekordok könyvében is. A versenyzőtársak és a rajongók egyaránt tisztelték, csodálták. Cale ugyanolyan jól érezte magát a traktorjain ülve, mint a stock-carok volánja mögött. A France-család és a NASCAR nevében mély részvétemet fejezem ki a családja és barátai felé.”