Felfoghatatlan: Elhunyt az Indy 500-győztes és sebességrekorder Gil de Ferran

Felfoghatatlan: Elhunyt az Indy 500-győztes és sebességrekorder Gil de Ferran
credit: McLaren RacingHatalmas tragédia rázta meg az autóversenyzés világát.

Mindössze 56 esztendős korában elhunyt az egyetemes motorsport egyik emblematikus figurája, Gil de Ferran.

A Team Penske pilótájaként 2000-ben és 2001-ben CART bajnoki címet, 2003-ban pedig Indianapolis 500 győzelmet szerzett legenda a floridai Concours Club privát pályáján, a volán mögött szenvedett szívrohamot.

Helyszíni beszámolók szerint de Ferran hirtelen rosszullétre panaszkodott, de még volt elég ereje arra, hogy a pit bejáratánál lehúzódjon.

A mentők azonnal a segítségére siettek, majd kórházba szállították, életét azonban nem sikerült megmenteni.

„Ő volt az egyik legjobb barátom, együtt nőttünk fel és az utóbbi időszakban már a McLarennél is közösen dolgoztunk” – nyilatkozta megtörten az AP-nek a wokingiak IndyCar-csapatának sportigazgatója, egyben a széria 2004-es bajnoka és a 2013-as Indy 500 legjobbja, Tony Kanaan.

„Az év elején [a McLarennél] ő volt a mentorom, rengeteget segített. Elvesztettem egy drága barátot… Össze vagyok törve. Azt mondanám, hogy Gil-stílusban ment el: versenyautót vezetve. Ha választhatnék, akkor én is így távoznék erről a világról.”

De Ferran az eredményei mellett 2000-ben sebességrekorderként is beírta magát a történelemkönyvekbe.

A fontanai Auto Club Speedwayen (akkori nevén California Speedway) rendezett CART-szezonzáró időmérőjén 241.428 mph-s (388.541 km/h) tempóval száguldott, ami máig a valaha volt leggyorsabb kvalifikációs körnek számít a pályaversenyzés történetében.

A történteket még szívfacsaróbbá teszi, hogy nemrég kezdődött meg az ACS ledózerolása. Fontana tehát nem csak a közkedvelt vonalvezetést, de annak leggyorsabb emberét is elvesztette alig néhány hét leforgása alatt.

Volánművészi karrierje után de Ferran üzletemberként és vezetőként is letette a névjegyét.

2005 és 2007 között a Forma-1-es British American Racing sportigazgatójaként jegyezték, tizenegy esztendővel később pedig a McLarennél töltötte be ugyanezt a tisztséget egészen 2021-ig. Ezidő alatt többek között komoly szerepet játszott Fernando Alonso Indy 500-as programjában is.

2023 tavaszán visszatért a gárdához, mint az utánpótlás-program egyik tanácsadója.

„Rendkívül szomorúan értesültünk Gil de Ferran tragikus haláláról” – reagált a hírre Roger Penske.

„Gondolataink és imáink [a feleségével] Angelával, [gyermekeivel] Annával és Luke-kal, valamint a teljes de Ferran családdal vannak. Gil egy klasszis versenyző és igazi úriember volt. Bajnokként és Indianapolis 500 győztesként nagyon sokat elért a karrierje során. Rengetegen szerették, jó barátja volt a Team Penske családjának és a nemzetközi motorsport egész közösségének. Tragikus veszteség, nagyon fog hiányozni.”

Nyugodjék békében.KAPCSOLÓDÓ:

>>>>>Halála pillanatában még megmentette fia életét Gil de Ferran

>>>>>Amikor Gil de Ferran 388 km/h-val megfutotta minden idők leggyorsabb időmérős körét [VIDEÓ]