Gyászol az autósport: Elhunyt Don Schumacher

Gyászol az autósport: Elhunyt Don Schumacher
Schumacher versenyzői, Leah Pruett és Ron Capps győzelmét ünnepli a 2021-es, pomonai WinterNationalsen (credit: NHRA)Hetvenkilenc esztendős korában elvesztette a tüdőrákkal folytatott harcát Don Schumacher.

Az egykori NHRA Funny Car versenyző a hetvenes évek elején akasztotta szögre a bukósisakját és megalapította az akkumulátorokat gyártó és forgalmazó Schumacher Electricet. A vállalat villámgyorsan globális méretűre nőt, többek között Kínában, Mexikóban és számos európai országban gyáregységeket létesítve.

Az autósporttól azonban nem tudott elszakadni.

1998-ban, immár csapattulajdonosként tért vissza az NHRA forgatagába, méghozzá elsöprő sikert aratva.

Az elmúlt két és fél évtized alatt a Don Schumacher Racing összesen 367 győzelmet és 19 bajnoki címet ünnepelhetett, ebből egyet a Factory Stock Showdownban, hetet a Funny Carban, tizenegyet pedig a királykategóriát képező Top Fuelban.

Emellett a pilótából lett üzletember a biztonság növelése érdekében tett erőfeszítéseivel is örökre beírta magát a történelemkönyvekbe. Többek között neki köszönhető a TF-autók tetején kialakított menekülőnyílás, valamint a belülről aktiválható tűzoltóberendezés is.

Schumachert 2013-ban beiktatták a Nemzetközi Motorsport-hírességek Csarnokába, 2022-ben pedig az NHRA életműdíjjal tüntette ki.

Örökségét üzlettársa és fia, egyben a Top Fuel nyolcszoros bajnoka, Tony Schumacher viszi tovább.