17 év után először lesz amerikai női pilótája az IndyCar előszobájának

17 év után először lesz amerikai női pilótája az IndyCar előszobájának
credit: Penske Entertainment/James Black

17 év után először lesz amerikai női pilótája az IndyCar előszobájának


Két teljes szezonos hölgyversenyző is lehetőséget kap jövőre az Indy NXT-ben.

Az IndyCar előszobájaként jegyzett szériában Jamie Chadwick második idényének iramodhat neki az Andretti Autosport színeiben, míg a Juncos Hollinger Racinggel Lindsay Brewer debütálhat.

A 26 éves coloradói ezzel a bajnokság első amerikai nemzetiségű női versenyzője lesz Leilani Münter 2007-es, mindössze kétfutamos programja óta.

„Leírhatatlanul hálás vagyok a Juncos Hollinger Racingnek és Ricardo Juncosnak, hogy megmutathatom mire vagyok képes” – mondta Brewer a bejelentés kapcsán.

„Szintén köszönettel tartozom mindenki másnak, akik támogattak ezen az úton, beleértve a korábbi csapataimat, a tanácsadómat, Pieter Rossit [Alexander Rossi édesapja – szerk.], a menedzseremet Chris Youngot, valamint a szponzoraimat, a C4 Smart Energyt és Gtechniqet.

Rendkívül büszkévé tesz, hogy a teljes szezonban képviselhetem Amerikát és a nőket a motorsport ezen szintjén. Ez csak tovább motivál arra, hogy a lehető legkeményebben dolgozzak a pályán és azon kívül. Gyerekkorom óta arról álmodoztam, hogy az open-wheel legmagasabb fokán versenyezhessek. Az, hogy megtehettem ezt a lépést és az Indy NXT-ben vezethetek nem csak izgalommal tölt el, de egyben egy valóra vált álom is.”

Brewer 2022-ben mutatkozott be az IndyCar neveldéit tömörítő Road to Indy második lépcsőfokát képező Indy Pro 2000 Championship (a következő évtől már USF Pro 2000 Championship) rajtrácsán. Eddigi huszonkilenc futamából kettőt zárt a top 10-ben, egyéni legjobbjának pedig egy nyolcadik hely számít még a tavalyelőtti, indianapolisi Cooper Tires Grand Prix-ről, amelynek végén nyolcadikként intették le. Ez egyben a debütáló versenye is volt.

Első alkalommal az októberi Chris Griffis Memorial teszten pattanhatott be egy Indy NXT autó volánja mögé az IMS roadján, majd novemberben a Barber Motorsports Parkban is körözhetett.

„Büszkék vagyunk, hogy újabb női pilótát üdvözölhetünk a JHR-nél Julia Ballario és Tatiana Calderon után” – idézi a gárda közleménye Ricardo Juncost.

„Alig várjuk, hogy együtt dolgozhassunk Lindsayvel, építkezzünk a Road to Indyben szerzett tapasztalataira és a lehető leggyorsabban versenyképessé tegyük őt az NXT-ben.”

Az imént említett Calderon még a USF 2000 Pro (akkori nevén Pro Mazda) 2010-2011-es idényeiben versenyzett a Juncosnak, két harmadik helyet hozva.

A csapat tulajdonosához hasonlóan szintén argentin Ballario pedig 2013-2014-ben rótta a köröket ugyanebben a bajnokságban, legjobb befutójának pedig egy negyedik pozíció számított Houston utcáiról.

Visszatérve Brewerre, a fiatal versenyzőnő a pályán még nem igazán tette le a névjegyét, a közösségi médiában viszont annál inkább. Influencerként több milliós rajongótáborral rendelkezik a különféle platformokon, aminek révén nemrég a világ második legbefolyásosabb hölgypilótájának is megválasztották.

A Juncos Hollinger Racing már korábban bejelentette IndyCar-pilótafelállását. A 78-as Dallara-Chevyt továbbra is Agustín Canapino terelgeti, míg a 77-esben Romain Grosjean váltja a csúnya körülmények között távozott Callum Ilottot.