Gragson: Rájöttem, hogy fehér férfiként mennyire kiváltságos is vagyok

Gragson: Rájöttem, hogy fehér férfiként mennyire kiváltságos is vagyok
credit: Sean Gardner/Getty ImagesImmár hivatalosnak tekinthető, hogy Noah Gragson 2024-ben a Stewart-Haas Racing színeiben tér vissza a NASCAR Cup mezőnyébe.

A 25 éves versenyző ezzel megkapta a második esélyt arra, hogy megvesse a lábát a szériában, egyúttal pedig feledtesse az augusztusban kirobbant botrányát.

Az Xfinity Series 2022-es szezonjának legnépszerűbb pilótájává választott vegasit azt követően tiltották el határozatlan időre, hogy lájkolt egy George Floyd halálán gúnyolódó mémet. Az eset után néhány héttel saját kérésére távozott akkori munkaadójától, a Legacy Motor Clubtól és belevetette magát a NASCAR által előírt érzékenyítő tréningbe.

A program óriási hatást gyakorolt Gragsonra és saját bevallása szerint a végére teljesen új ember lett belőle.

„[A botrány után] nagyon magányosnak éreztem magam” – mondta az SHR-es bejelentés után tartott sajtótájékoztatóján.

„Kihívásokkal teli időszak volt, de úgy érzem, pontosan ez ösztönzött arra, hogy megpróbáljak jobbá válni. A pszichiáteremmel mindig azon dolgozunk, hogy nyerő helyzetbe kerüljek, ha pedig nem jön össze, akkor tanuljak. A sötét gondolatok határozottan nem győztes mentalitást tükröznek, ellenben viszont újabb lehetőséget adtak arra, hogy megismerjem önmagam és használjam az eszem.

Enyhe kifejezés, hogy eddig tudatlanul éltem az életem. Erre akkor döbbentem rá igazán, amikor polgárjogi múzeumokat látogattam. Kijózanító pillanatok voltak. Elkezdtem azon gondolkodni, hogy fehér férfiként mennyire kiváltságos is vagyok és vajon milyen is lehet ezeknek az embereknek a helyében lenni. Mindez lehetővé tette számomra, hogy félretegyem az önzőségemet és tanuljak, ezáltal pedig nyitottabbá váljak másokkal szemben.

Ha továbbra is minden egyes nap fejlődök, edukálom magam és a lehető legjobbbá válok, akkor elégedett leszek önmagammal.”

Gragson sosem állt szoros kapcsolatban a NASCAR Cup jelenlegi egyetlen afroamerikai versenyzőjével, Bubba Wallace-szal. A történtek viszont közelebb hozták őket.

„Megmondtam Noah-nak, itt az idő arra, hogy magába nézzen és felnőjön” – nyilatkozta a FOX-nak a Black Lives Matter aktivistaként is jól ismert alabamai.

„A dolgok egy pillanat alatt képesek száznyolcvan fokos fordulatot venni, ezért a mostani időszakot használja arra, hogy tanuljon a hibáiból, mutassa meg magát és váljon jobb emberré. Beszélgettem vele és ennek alapján úgy tűnt, hogy ő is őszintén ezt akarja. Remélem tényleg így van. Majd kiderül.”