NASCAR: Sérülései miatt nehéz döntést hozott Alex Bowman

NASCAR: Nehéz döntést hozott Alex Bowman
credit: Jared C. Tilton/Getty ImagesÍgéretesen indult Alex Bowman számára a NASCAR Cup idei szezonja.

Karrierje során immár harmadszor kaparintotta meg a Daytona 500 pole-ját, az idény első tíz futamából ötöt zárt a top 10-ben és – karrierje során először – az össszetettbeli vezetést is átvette.

Április 25-én viszont – pont a 30. születésnapján – száznyolcvan fokos fordulatot vett az élete, miután súlyos balesetet szenvedett a Kyle Larson tulajdonában lévő High Limit Sprint Car Series iowai fordulóján.

A bukás következtében csigolyatöréssel szállították kórházba, aminek következtében három pontozásos Cup-futamot, valamint a pénzdíjas All-Start is ki kellett hagynia.

Visszatérése után szemmel láthatóan nem volt az igazi, amiben nem csak a görcsös bizonyítási vágya, de a folyamatos fájdalmai is komoly szerepet játszottak.

A huszonhárom fordulóból mindössze négyet fejezett be a legjobb tíz között, nem jutott be a playoffba, a bajnoki tabellán pedig csak a huszadikként jegyezték.

A történtek következtében Bowman arra az elhatározásra jutott, hogy a belátható jövőben szünetelteti a NASCAR-on kívüli versenyzést.

„Az elmúlt két évben közel tíz versenyt kellett kihagynom sérülések miatt” – nyilatkozta a SiriusXM NASCAR Radiónak az arizonai pilóta, aki a 2022-es playoff alatt öt futamot kényszerült nézőként követni a texasi Autotrader EchoPark Automotive 500-on szerzett agyrázkódása következtében.

„Az Ally, a Hendrick Motorsports és a Chevrolet emberei rengeteg erőfeszítést tesznek a 48-as programjáért, én pedig nem engedhetem meg magamnak azt, hogy több futamról távolmaradjak. Muszáj, hogy minden hétvégén ott legyek az autóban. Idén rendkívül erősen kezdtük a szezont, az összes versenyen ott voltunk az élmezőnyben és vezettük a bajnokságot. Aztán jött a nagyon kemény kényszerpihenő… Nem akarom ezt még egyszer átélni, ezért a közeljövőben nem fogok újra sprint carba ülni.

Ezt a döntést én magam hoztam meg, az HMS pedig csak megerősített benne.”

A dirtpályáknak viszont nem fordít teljesen hátat és továbbra is kiveszi részét saját csapata, az Alex Bowman Racing munkájából.

„Imádom a sprint car és midget-versenyzést. Legalább annyira szeretem viszont a műszaki oldalát, mint magát a vezetéssel járó kihívást. Élvezetesnek tartom ezeknek az autóknak az építését és a crew chiefekkel való munkát. Szóval, maradok ebben a szakágban is, csak épp nem versenyzek. A Cup-karrierem végéig biztos nem.”