Meghozta élete legnezebb döntését az USA egyik legsikeresebb női autóversenyzője

Meghozta élete legnezebb döntését az USA egyik legsikeresebb női autóversenyzője
credit: Tony Stewart RacingDerült égből villámcsapásként robbant a bomba, miszerint Leah Pruett átmenetileg szögre akasztja sisakját, hogy innentől fogva a családalapításra koncentrálhasson.

Az amerikai drag-szakág egyik legsikeresebb és legnépszerűbb női versenyzője idén egy karnyújásnyira volt az NHRA Top Fuel bajnoki címétől, a mindent eldöntő párbajban azonban alulmaradt Doug Kalittával szemben.

Ennek révén csak az összetett második helyén zárta a szezont, állítása szerint azonban akkor is visszalépett volna, ha végül nála landol a legjobbnak járó Wally-trófea.

Az ok: ketyeg a 35 éves pilótanő biológiai órája.

„Az elhatározásom teljes mértékben személyes” – szögezte le a bejelentés kapcsán tartott sajtótájékoztatóján Pruett, aki egyben az autósport-legenda Tony Stewart felesége is.

„Az idő senkinek sem áll az oldalán és nem gendersemleges. Női sportolóként viszont az óra határozottan ellenem dolgozik és eljött az idő, amikor választani kellett a karrier és a családalapítás között.

A versenyzés 27 éve része az életemnek. Az NHRA tett azzá az emberré, aki vagyok és leírhatatlan hálát érzek mindenért, ami a sport által megadatott nekem. Nem egyik napról a másikra határoztam el magam. Hosszú hónapokon át gondolkodtam, mérlegeltem és végül arra jutottam, hogy most jött el az ideális alkalom arra, hogy kiszálljak az autóból és megkíséreljük a gyermekvállalást.

Ez volt a legnehezebb döntés, amit valaha meghoztam. Tonyval közösen indítottuk el [az NHRA-ben] a Tony Stewart Racinget, ami végül egy rendkívül sikeres projektté vált már rögtön az első idényben. Kemény dolog pont most kiszállni, de ezt már akkor eldöntöttem, mielőtt még egyálalán esélyessé váltam a címre.”

Pruett abból a szempontból sincs könnyű helyzetben, hogy autoimmun-betegségben szenved, ami a gyermekvállalásra is hatással van.

„Az egészségi állapotom szintén jelenős faktort képez. A Hashimoto miatt nekem több időre van szükségem, mint az egészséges nőknek. Azért vállalom ezt fel, mert így sokan tudnak azonosulni velem és láthatják, emberi tényező is áll a döntésem mögött, nem pedig csak annyiról van szó, hogy most jött el az idő a befejezésre és minden fantasztikus.

Ez a betegség óriási kihívást jelentett a pályafutásom során és hosszú időbe telt, mire uralni tudtuk. Nem tudom mikor térek vissza a volán mögé, ezért elhamarkodott ígéretet sem akarok tenni. Abban viszont biztos vagyok, hogy egy napon újra versenyezni fogok a Top Fuelban.”

Pruett helyét a legmagasabb osztályban tulajdon férje veszi át.

Stewart tavaly októberben, a Las Vegas Motor Speedwayen, a McPhillips Racing színeiben debütált a másodosztályú Top Alcohol mezőnyében.

Felkészülését nem bízta a véletlenre, hiszen oldalbordája tanácsai mellett még arra sem volt rest, hogy egy versenyzőiskolába is beiratkozzon.

Nagy bemutatkozása végül minden várakozást felülmúlt, hiszen egyenesen döntőbe jutott, ahol mindössze 0.0002 másodperccel maradt alul Madison Payne-nel szemben.

Idén már teljes munkaidősként gyorsult, megnyert négy fordulót és olybá’ tűnt, komoly sansza lehet arra, hogy ő legyen az első pilóta a világon, aki a NASCAR Cupban, az IndyCarban és az NHRA-ben is bajnokká válik.

Az élet azonban nem tündérmese és köszönhetően többek közt egy kizárásnak is, Smoke a végelszámolásnál 21 ponttal kikapott a Randy Meyer Racingnek vezető Julie Nataastól.

„Nagyon büszke vagyok a feleségemre” – mondta Stewart.

„Felfoghatatlanul nehéz meghozni egy ilyen döntést. Szerintem férfiként ezt meg sem tudjuk érteni. Egy versenyképes, profi autóversenyzőnek kiszállni a volán mögül azért, hogy családot alapíthasson olyan dolog, amivel nekünk soha nem kell szembesülnünk. A döntést számtalanszor átbeszéltük, a végső szót pedig Leah mondta ki. Ami engem illet, én sokkal jobban meg vagyok ijedve nála, mert még saját magamról sem tudok rendesen gondoskodni.”

És, hogy az 52 éves újonc mit vár magától karrierje első főkategóriás drag-szezonjában?

„A célom az, hogy ne csesszem el, ne rúgjon ki az asszony és ne öljem meg magam ezeket a szörnyeket vezetve. Ez lesz életem eddigi legnagyobb kihívása… Nem, tévedek. Az apaság lesz az, ha összejön.”