„Ez istenkáromlás, Kyle!” – Larson egyetlen mondattal kiakasztotta a NASCAR-rajongókat

“Ez istenkáromlás, Kyle!” – Larson egyetlen mondattal kiakasztotta a NASCAR-rajongókat
credit: Chris Graythen/Getty ImagesAz autósportok rajongói az égvilágon mindenen képesek összekapni, egy dologban azonban nagy egyetértés uralkodik: minél jobban ordítanak a versenygépek, annál jobb.

Ebből kiindulva el lehet képzelni azt a felháborodást, amit Kyle Larson legutóbbi megjegyzése váltott ki a NASCAR közösségének körében.

A Hendrick Motorsports sztárja ugyanis a Cup legutóbbi, Phoenix Racewayen rendezett tesztjét követően kijelentette, hogy ő nem kedveli a pályákon uralkodó zajt.

A kétnapos körözés során a résztvevő csapatok a 2024-es, rövid oválos csomaggal kísérleteztek, beleértve az aerodinamikát érintő módosításokat, a váltót és az abroncsokat is.

Mindemellett vizsgálat részét képezték az autókon elhelyezett hangtompítók, amelyek kapcsán az elmúlt szezonban számos pilóta arról panaszkodott, hogy növelik a Next Gen utasterében uralkodó, eleve magas hőt.

Larson pedig így summázta tapasztalatait:

„A hőmérsékletet illetően nem igazán éreztem különbséget. A hangzás terén viszont már határozottan igen, ami nagyon tetszik. Véleményem szerint az autóink túlságosan is zajosak még hangtompítók mellett is. [Lehalkított gépekkel] a rajongói élmény is javul.”

A NASCAR szurkolótáborának tagjai az első sokk után nem is fogták vissza magukat a közösségi oldalak kommentszekcióiban:

„Ez istenkáromlás, Kyle.”

„Több, mint 30 éve járok versenyekre és sosem találkozam olyan emberrel, akit zavartak volna a hangok. Ez a sport része.”

„Larson olyan, mint egy politikus: próbálja bemagyarázni azt, hogy a negatív változás tulajdonképpen a mi érdekünket szolgálja. Elárulok egy titkot, a rajongói élmény kulcseleme pont az irdatlan motorzaj!”

„A szagok, a hangok… Jézus Krisztus! Könyörgöm NASCAR, ne csesszétek el!”

A fülsiketítő zaj hozzátartozik az autóversenyzéshez. Senki, az égvilágon senki nem kérte a hangtompítót! Ráadásul nem az volt a legnagyobb baj, hogy emiatt az elviselhetetlenségig felforrósodik a cockpit?”

„Kyle, pont tőled nem vártam volna ezt.”

„Ez egy kibaszott versenyautó, aminek hangosnak kell lennie! Ha ez nem tetszik, akkor egy Karen vagy.”

Egy konteó-hívő pedig abban reménykedett, hogy Larson csak azt mondta, amire kötelezték:

„Ha ellentmondasz a NASCAR-nak, akkor megütöd a bokád. Kyle szavai nem jelentenek sokat és ezt minden rajongó tudja, aki átlát a szitán. Csak annyiról van szó, hogy a NASCAR megpróbálja befolyásolni a véleményünket a pilótákat felhasználva.”