Csak NASCAR-pilótával debütálna az Indy 500-on a Trackhouse

Csak NASCAR-pilótával debütálna az Indy 500-on a Trackhouse
credit:Sean Gardner/Getty ImagesKedden vált hivatalossá, hogy a Trackhouse Entertainment felvásárolta az Aprilia alá tartozó RNF-et.

Ez azt jelenti, hogy a Justin Marks és Armando ‘Pitbull’ Perez által tulajdonolt vállalat a NASCAR Cup után a MotoGP-ben is megveti a lábát.

A Trackhouse munkásságát szorosabban követők számára jelen lépés egyáltalán nem hatott meglepetésként, lévén az utóbbi években többször is leszögezték, hogy grandiózus terveik vannak és eszük ágában sincs leragadni az amerikai stock-car szakágnál.

A mostani bejelentés kapcsán ezen célkitűzést Marks újfent megerősítette.

„Nem egy NASCAR-csapat vagyunk, amely elkezd motorozni” – idézi az üzletembert a Sports Business Journal.

„A Trackhouse Entertainment Group folyamatosan keresi a lehetőségeket arra, hogy világszerte megméresse magát különböző bajnokságokban és magasan rangsorolt versenyeken. A Trackhouse hosszú távú víziója mindig is többet takart egy remek Cup-csapatnál.”

Ebből adódóan adta magát a kérdés fontolgatják-e, hogy egy napon ők is bevállalják az Indianapolis 500-at.

Marks válasza erre határozott igen volt.

„Ha nekivágunk az Indy 500-nak, akkor azt csakis az egyik NASCAR Cup-pilótánkkal foguk megtenni dupla műszakot teljesítve.

Egyúttal nyomatékosította, hogy eszük ágában sincs pusztán mezőnytöltelékként megjelenni a legendás viadalon:

Nem azért mennénk oda, hogy elmondhassuk, részt vettünk ezen a versenyen is.”

A duplázás a május utolsó vasárnapján, néhány órás különbséggel rendezendő Indy 500-on és Coca-Cola 600-on való részvételt takarja. Eddig összesen öt pilóta vállalta be a kihívást, de egyedül csak Tony Stewart tudta teljesíteni a komplett 1100 mérföldes távot, még 2001-ben.

Jövőre Kyle Larson fogja megkísérelni a bravúrt a Hendrick Motorsports és a McLaren közös programja révén.

A Trackhouse 2024-ben a már megszokott pilótapárossal, Daniel Suarezzel és Ross Chastainnel fut teljes szezont a Cupban. Rajtuk kívül leszerződtették Zane Smith-t is, a 2022-es Trucks-bajnok azonban nem velük, hanem a Spire Motorsportsnak kölcsönadva vághat neki első komplett királykategóriás évének.

Szintén Marksék jóvoltából kezdi meg főállású NASCAR-karrierjét Shane van Gisbergen. A chicagói debütáló Cup-futamát rögtön megnyert háromszoros Supercars-trónfoglaló vegyes idényt teljesít jövőre, várhatóan egyaránt pályára hajtva a Cupban, az Xfinityben, a Trucksban és late model viadalokon is.