Ryan Blaney indulni akar az Indianapolis 500-on

Ryan Blaney indulni akar az Indianapolis 500-on
credit: Jared C. Tilton/Getty ImagesIrigykedve figyeli Kyle Larson Indy 500-as felkészülését Ryan Blaney.

A kaliforniai volánművész a McLaren színeiben – és NASCAR-os csapata, a Hendrick Motorsports támogatásával – kísérli meg kvalifikálni magát a világ legnagyobb múltú pályaversenyére. Ha pedig sikerrel jár, akkor ő lesz a hatodik pilóta a történelemben, aki teljesítheti a sportág legkeményebb dupla műszakját.

Az Indy 500 leintését követően néhány órával veszi kezdetét a Cup Series hatszáz mérföldes Coca-Cola 600-a Charlotte Motor Speedwayen. A nem mindennapi kihívást eddig Davey Jones, Robby Gordon, Tony Stewart, Kurt Busch és a néhai John Andretti vállalta be. A komplett 1100 mérföldet viszont csak Stewart tudta le 2001-ben, miután Indyben 6.-ként, a CMS-en pedig a 3. helyen intették le.

„Néhány éve már pedzegetem az ötletet RP-nek [Roger Penske]” – nyilatkozta Blaney a NASCAR évzáró gáláját megelőzően.

„Meglátjuk, mi lesz belőle. Klassz lenne, ha én is belevághatnék. A motorsport valamennyi formáját tisztelem, ezért mindenképpen szeretném megtapasztalni [az Indy 500-at]. Abban a korban vagyok, ami pont tökéletes lenne rá. Nagyon különlegesnak találnám, ha elmondhatnám magamról, 1100 mérföldet versenyeztem egyetlen nap alatt.”

Főnöke, Penske azonban hírhedten vaskalapos a saját pilótáinak szériák közti ingázása kapcsán. Sokat tudna erről beszélni Helio Castroneves, aki két évtizeden át szolgálta a Kapitány IndyCar-csapatát és hiába rimánkodott folyamatosan Daytona 500-lehetőségért, a válasz mindig határozott nem volt.

A Cup 2023-as bajnoka szintén nem azt a reakciót kapta, amiben reménykedett – legalábbis egyelőre.

„Érdekesnek találtam, amikor Blaney előállt azzal, hogy szívesen indulna Indyben”– kommentálta versenyzője ambícióit Penske.

„Én erre annyit válaszoltam, hogy ‘hékás, lassíts egy kicsit!'”