Futam közben, a pályán lőttek rá a túraautó-bajnokra

Futam közben, a pályán lőttek rá a túraautó-bajnokraAz IndyCar elmúlt szezonjának egyik legnagyobb botránya az argentin szurkolótábor nevéhez fűződött, amelynek vérmes tagjai konkrétan halálos fenyegetésekkel bombázták a Juncos Hollinger Racing versenyzőjét, Callum Ilottot.

A gárdától végül meglehetősen csúnya körülmények között távozott brit bűne az volt, hogy nem engedelmeskedett a csapatutasításnak, majd többször is ütközött újonc csapattársával, a dél-amerikai országban valódi nemzeti hősnek számító Agustín Canapinóval.

Néhányan odáig mentek, hogy közölték Ilottal, tárt karokkal várják Argentínában, ahonnan „nem fog élve távozni”.

A normális nézők felháborodására az – egyébként az országban továbbra is futamrendezést fontolgató – IndyCar érdemben nem kommentálta a helyzetet, egyesek pedig úgy próbálták kisebbíteni, hogy csak a rajongók elenyésző csoportjáról van szó, akiknek a szájuk jár, de alapvetően ártalmatlanok.

Nos, a Turismo Nacional Argentina szezonzáróján történteket látva teljesen más megvilágításba kerülhet ez a narratíva.

A széria Class 3-as kategóriájának fináléja után a bajnoki címet végül megszerzett Leonel Pernia azzal szembesült, hogy az általa vezetett Ford Focuson golyó ütötte lyukak tátonganak.

Szerencsére senkinek nem esett bántódása, a pilóta pedig saját bevallása szerint a futam során észre sem vette, hogy valaki rálőtt.

„A szerelők olyan sérülést találtak az autón, amelyet lőfegyverből származó lövedék okozott” – nyilatkozta Pernia a Carburandónak.

„A csapat azonnal jelentette az esetet, egy szakértő pedig később megerősítette, hogy nem csak egy, hanem két lövés is eltalált. Az egyik golyó ráadásul még mindig be van ágyazódva a hűtőrács alá. További részletekbe azonban nem akarok bocsátkozni.”

A túraautó-versenyzők szövetsége, az APAT (Asociacion Pilotos Automoviles Turismo) megerősítette, hogy szorosan együttműködnek a helyi hatóságokkal.

„Úgy vágtam neki a versenynek, hogy a bajnokságért harcolok, erre golyókkal az autómban végeztem” – folytatta Pernia.

„Soha nem tapasztaltam még ilyet, hátborzongató érzés. Meg kell találni azt az embert, aki ezt tette és felelősségre vonni. Össze kell fognunk, hogy az igazság kiderüljön, egyúttal pedig meg kell értetni mindenkivel, hogy az autóversenyzésben is nyerhetsz és veszíthetsz. Ez is csak egy olyan sport, mint a többi.”

A nyomozás jelenleg is tart, a helyi sajtó spekulációi szerint viszont az elkövető Pernia egyik ellenfelének szurkolója lehet.

A veterán versenyzőt érthető módon megviselte az eset és úgy döntött, korábbi terveivel ellentétben idén már egyáltalán nem ül volán mögé.