Na, ez a bumeráng: NASCAR-bajnok debütálhat a Supercarsban

Na ez a bumeráng: NASCAR-bajnok debütálhat a Supercarsban
credit: Logan Riely/Getty ImagesEddig egyirányú volt a NASCAR és a Supercars közti bajnok pilóták áramlása.

Korábban már hat teljes szezont futott a Cup Seriesben Marcos Ambrose, jövőre főállásban áttelepül Shane van Gisbergen, ahogyan Brodie Kostecki kapcsán is tervben van egy újabb részidős amerikai program.

A legfrissebb hírek szerint pedig a NASCAR válasza is megérkezhet Ausztráliába.

Az Erebus Motorsport szoros partnerségben áll a Richard Childress Racinggel, aminek jóvoltából augusztusban, Indianapolisban Kostecki megejthette Cup-debütálását.

A két alakulat most újabb projekten dolgozik, méghozzá a főszerepben Kyle Buschsal.

A királykategória kétszeres bajnoka a tervek szerint a Supercars 2024. november 16-17-ei szezonzáróján mutatkozhat be.

A választás azért esett az Adelaide 500-ra, mert ez az egyetlen forduló, ami kivitelezhető a Cup rendkívül szoros menetrendje mellett.

„A saját naptárunkat tekintve megvalósítható és a verseny szervezői is imádnák” – nyilatkozta a V8 Sleuth-nak az RCR versenymérnöke, Andrew Dickerson.

„Nem szabadkártyás futamról van szó, de szerintem a Supercars hajlandó lenne kivételt tenni.”

Dickerson többek között Childressék rendhagyó tesztprogramjáért is felel. A gárda év elején szert tett egy Commodore-ra, amivel az épített és utcai pályás futamokra készülhetnek anélkül, hogy megsértenék a NASCAR tesztkorlátozásra vonatkozó előírásait.

„Kemény menet lesz Kyle számára. Nagyon sokat fejlődött roadokon, de ettől még nem lesz könnyű dolga. Ne számítson senki arra, hogy átjön és megismétli azt, amit Shane csinált Chicagóban. Ha képes lesz a középmezőnyben autózni, akkor az már felér egy győzelemmel. Részünkről a cél annyi, hogy még több tapasztalatot szerezzen épített pályán és ezt felhasználva nyerjen Cup-futamokat és bajnoki címet az RCR-nek.”