A MotoGP-be is beszállhat a NASCAR „világot megváltoztató” csapata

A MotoGP-be is beszállhat a NASCAR “világot megváltoztató” csapata
Justin Marks, Ross Chastain, Pitbull és Daniel Suarez (credit: Trackhouse Racing)Az IndyCarban és az IMSA-ban érdekelt Rahal Letterman Lanigan Racing néhány héttel ezelőtt robbantotta a bombát, miszerint 2024-ben már a kétkerekűek világába is belépnek. Az alakulat a MotoAmerica Supersportban, a Ducatival közösen indít csapatot, a kormányrudat pedig nem más kapja meg, mint a Superbike 2009-es világbajnoka Ben Spies.

Most egy újabb amerikai csapat kapcsán röppentek fel hírek arról, hogy kiterjesztheti programját a gyorsasági motorversenyzésbe.

Ráadásul rögtön a legmagasabb szinten.

A MotoGP-ben inkább kevesebb, mint több sikerrel büszkélkedő RNF vezére, Razlan Razali a minap jelentette be hivatalosan távozását.

Ha pedig a dolgok a tervek szerint alakulnak, akkor hamarosan egy minden eddiginél jelentősebb változás állhat be a szenvedő alakulat életében.

A GP One értesülései szerint a NASCAR Cup Seriesből ismert Trackhouse Racing komoly tárgyalásokat folytat a Dornával a csapat felvásárlása érdekében, amely törekvésüket az Aprilia is maximálisan támogatja.

A sztorit a TR tulajdonosai, vagyis a versenyzőből lett üzletember Justin Marks és a Grammy-díjas rapper-producer Armando ‘Pitbull’ Pérez egyelőre nem kommentálta.

A Trackhouse 2021-ben jelent meg a NASCAR csúcsán a Daniel Suarez által vezetett 99-es Chevyvel.

Még azév júniusában bejelentették, hogy tokostól-vonóstól felvásárolják a Chip Ganassi Racinget, aminek révén 2022-től már kétautós gárdaként folytatták programjukat az 1-es autó volánja mögött Ross Chastainnel.

Eddig hat győzelem szerepel a nevük mellett, legjobb összetettbeli eredményüket pedig tavaly érték el, miután a ‘Hail Melonnal’ világhírűvé vált Chastain másodikként zárta a bajnokságot.

Szintén 2022-ben indították útjára a Project 91 nevű, kifejezetten nemzetközi sztárpilótákat megcélzó programjukat. Ennek első tagja Kimi Räikkönen volt, aki két futamon is elrajtolt a stílszerűen 91-es számot viselő autóval.

Az abszolút sztár viszont Shane van Gisbergen lett, miután júliusban, Chicagóban sikerült rögtön megnyernie élete első Cup-futamát.

A háromszoros Supercars-bajnok a sikernek hála 2024-ben már teljes NASCAR-szezont fog teljesíteni a Trackhouse támogatásával, bár nem egyetlen szériában. A tervek szerint egyaránt versenyez majd a Cupban, az Xfinityben, a Trucksban és late model viadalokon is annak érdekében, hogy 2025-re már maximális felkészüljön egy komplett királykategóriás programra.

„A célunk, hogy a NASCAR-on kívül is letegyük névjegyünket” – jelentette ki még tavaly a Trackhouse elnöke, Ty Norris.

„Ezzel a tudattal haladunk előre, legyen szó az autósportról, vagy a szórakoztatóiparról. Rengeteg dolog van a radarunkon jelenleg. Ugyanakkor mindent annak tudatában csinálunk, hogy a NASCAR-csapatunk sikere az, ami mozgásban tartja a kereket.”

Marks szintén nem aprózza el és példaképként nem mást helyezett csapata elé, mint Elon Musk ikonikus SpaceX-ét:

„Amikor egy ilyen cégnél vagy és megkérdezik, hogy mit csinálsz, akkor az mondod: ‘Egy olyan vállalatnak dolgozom, amely embereket fog küldeni a Marsra, szóval szó szerint meg fogjuk menteni az emberiséget’. Bizonyos értelemben mi is így állunk hozzá ahhoz, amit a Trackhouse-nál csinálunk: meg fogjuk változtatni a sportot. Bele fogunk kerülni a történelemkönyvekbe. Ez nem csak arról szól, amit nap, mint nap művelünk, hanem arról is, kik vagyunk, miként bánunk egymással, hogyan helyezzük a brandünket előtérbe és miért állunk ki. Ambícióval, szenvedéllyel és büszkeséggel dolgozunk, valamint azzal az érzéssel, hogy amit csinálunk az fontos és megváltoztatjuk a világot.”