Top 188: Íme a 2023-as autósport-szezon eddigi legnézettebb futamainak listája

Top 188: Íme a 2023-as autósport-szezon eddigi legnézettebb futamainak listája
credit: Vytautas Dranginis / Red BullAz elmúlt években számos vészjósló vélemény született arról, hogy a Forma-1 amerikai terjeszkedése árthat a NASCAR és az IndyCar népszerűségének.

A tengerentúli televíziós nézettségi adatok alapján azonban ettől egyelőre nem kell tartani.

A csúcsbajnokságnak továbbra is a NASCAR Cup számít, amelynek Daytona 500-a 8 millió 173 nézőt hozott, ezzel az USA idei legnézettebb motorsport-eseménye lett.

A második pozícióban a 107. Indianapolis 500 áll 4 millió 716 szempárral, míg a képzeletbeli dobogó legaljára a stock-carosok királykategóriájának történelmi, chicagói utcai fordulója került.

Innentől fogva egészen a harminchetedik helyig kizárólag a Cup versenyei uralják a listát. A sormintát a nemzeti másodosztályt képező Xfinity Series töri meg a daytonai szezonnyitóval, amit 1 millió 686 ezren választottak.

A Forma-1 először a harminckilencedikként bukkan fel az 1 millió 646 ezer nézőt hozott Miami Nagydíjjal.

Az IndyCart tekintve a legnagyobb érdeklődést kiváltott, Indy 500-on kívüli versenyt a St. Petersburg-i nyitány képezte 1 millió 189 ezerrel, ami az ötvenharmadik helyre lett elegendő.

„Mi vagyunk a csúcs” – jelentette ki az F1 vs. NASCAR téma kapcsán Ross Chastain, aki egyébiránt a világbajnoki sorozat rajongójának vallja magát.

„Mi uralkodunk a sportágunk homokozójában és még hosszú ideig itt is akarunk maradni. Senki sem akarja elhagyni a NASCAR-t az F1 kedvéért. Néhány ottani srác a visszavonulása után átruccan hozzánk, innen viszont senki sem akar elmenni máshová. Jó helyzetben vagyunk.”

Az amerikai open-wheel esetében viszont már más a helyzet.

Több fiatal tehetség – mint például Alex Palou, Pato O’Ward, Kyle Kirkwood és Colton Herta – egy pillanatra sem rejti véka alá, hogy álmai netovábbja a Forma-1.

Utóbbi amerikai szerint viszont ezzel inkább csak nyerne az IndyCar.

„Annyiban ártana az IndyCarnak, hogy jó pilótákat veszítenének el” – nyilatkozta Herta az Autoweeknek.

„Ugyanakkor segítené is a szériát. Ha átmennénk [az F1-be] és jól teljesítenénk, akkor az megmutatná mindenkinek Európában, hogy az IndyCar valóban egy versenyképes bajnokság.”

A NASCAR Cupot illetően külön érdekesség, hogy a legnagyobb nézettséget hozott playoff-futam – konkrétan a phoenixi bajnoki döntő – csak a tizenötödik helyen áll.

A vegasi nagydíj adatait pedig tűkön ülve várjuk.


Az amerikai televíziós adatok* november közepével bezárólag (a kép kattintással nagyítható)

*: A Forma-1-es szezon még folyamatban van.