Bajnok versenyzőnőt igazolt a Toyota

Bajnok versenyzőnőt igazolt a Toyota
credit: Toyota Racing DevelopmentVadonatúj fejezet kezdődik 2024-ben Jade Avedisian karrierjében.

Az Xtreme Outlaw Midget Series idei bajnoka – egyben a komplett midget-szakág 90 éves történetének legelső női trónfoglalója – a Toyota Racing Development (TRD) hivatalos utánpótlás-versenyzője lett. A program keretein belül a mindössze 17 esztendős kaliforniai jövőre is teljes szezont fog futni az Xtreme-ben, továbbá a USAC National Midget Series mezőnyével is pályára hajt, mindkét szériában a Keith Kunz Motorsports színeiben.

Mindemellett komolyan ráfekszenek az aszfaltos és roados felkészítésére, aminek érdekében a Toyota GR Cupban is komplett idényt teljesít a Nitro Motorsports autóját vezetve.

Főszponzora a TRD-vel partnerségben álló ExxonMobil lesz.

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a Toyota Racing utánpótlás-programjának tagjaként folytathatom motorsport-pályafutásomat az elkövetkezendő években” – reagált a bejelentésre Avedisian.

„A Toyota villámgyorsan a második családommá vált és mindent megadnak számomra ahhoz, hogy elérjem az álmaimat. Nagyon sokat jelent nekem ez a lehetőség és több, mint hálás vagyok mindenkinek a TRD-nél, hogy hisznek bennem.”

Jade már tíz hónappal az ominózus bajnoki címét megelőzően letette névjegyét az amerikai autóversenyzés nemzeti porondján.

Januárban karrierje során először vágott neki a midgetek Super Bowljának tartott, 370 nevezővel bíró Chili Bowlnak.

Az egyhetes versenysorozat keddi fordulóján rögtön harmadikként intették le, amivel első nőként hozott dobogónak megfelelő pozíciót CB-előfutamon.

Négy nappal később pedig bebiztosította helyét a mindössze 24 főt számláló főfutamon, egyedüliként a 80 újoncból.

Ezzel már a start előtt ő lett a 37. Chili Bowl legjobb debütánsa.

„A Toyota és a TRD továbbra is teljes mértékben elkötelezett sportágunk tehetségeinek felkutatása iránt” mondta Tyler Gibbs, a TRD ügyvezető igazgatója.

„Jade óriási tehetségével és munkamoráljával érdemelte ki helyét a programban. Alig várjuk, hogy az elkövetkezendő években láthassuk őt további sikereket elérni.”

A TRD neveldéjéből már olyan ismert nevek jutottak el a NASCAR legmagasabb szintjére, mint Christopher Bell és John Hunter Nemechek.”