Hátborzongató: Évekkel a horrorbukása után, először mutatta meg roncsolódott sisakját Ryan Newman

Hátborzongató: Évekkel a horrorbukása után, először mutatta meg roncsolódott sisakját Ryan Newman
credit: NASCARA NASCAR modern kori történelmének legijesztőbb balesetét szenvedte el Ryan Newman a 2020-as Daytona 500-on.

A győzelemért küzdő versenyző Fordját méterekkel a kockás zászló előtt lökte meg erősebben a Team Penske-s Ryan Blaney. Ez pont elegendő lett ahhoz, hogy az autó keresztbe forduljon, majd a külső falnak csapódva a levegőbe emelkedjen.

A földetérése után újabb nagy ütést kapott az érkező Corey LaJoie-tól, aminek hatására másodszorra is négy kerékkel felemelkedett, végül lángok kíséretében csúszott végig a pályán.

Bár a NASCAR közössége a baleset után rögtön a legrosszabbra gondolt, az akkor 42 éves veterán csodával határos módon megúszta közepesen súlyos agyzúzódással és két nappal később a kórházat is elhagyhatta.

A járvány miatti leállást követő első, májusi futamon pedig vissza is tért a volán mögé.

A szerencsés végkimenetelű bukást követően a legtöbben óhatatlanul is arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire roncsolódott össze a versenygép belső tere, valamint a pilóta sisakja.

Newman végül két évvel később, az SRX Series egyik fordulója során tette közzé az üléséről készült felvételeket, amelyeken jól kivehető volt az a LaJoie autója okozta horpadás, ahol állítása szerint a becsapódás pillanatában pontosan a feje volt [lásd. lentebb].

Most újabb részlet került nyilvánosságra a történtekkel kapcsolatban, amit látva ismét felsejlik bennünk, mennyire közel állt a NASCAR ahhoz, hogy Dale Earnhardt után újra elveszítsen egy versenyzőt.

A Hunt Club TV legfrissebb epizódjában Newman először mutatta meg a nyilvánosságnak a három évvel és kilenc hónappal ezelőtti baleset során viselt sisakját.

A hátborzongató képsorokból kiderül, hogy a fejfedő nem csak benyomódott, de az erőhatások következtében egyenesen meg is repedt.

A videó, valamint az ülésről készült kép alább tekinthető meg.

credit: SRX/CBS