A Williams leigazolta Ken Block ralibajnok lányát

A Williams leigazolta Ken Block ralibajnok lányát
credit: William RacingVadonatúj szakágban bontogathatja szárnyait Lia Block.

Az idén januárban elhunyt Ken Block lánya eddig főként a rally és rallycross világában taposta a gázpedált, idén októberben pedig megszerezte első bajnoki címét is az American Rally Association O2WD-kategóriájában.

Ezzel ráadásul történelmet is írt, mint az ARA valaha volt legfiatalabb trónfoglalója.

A 17 eszendős tehetség – aki nyáron felvitte Pikes Peak tetejére édesapja legendás, 1400 lóerős Porsche Hoonipigasusát – most vadonatúj vizekre evezhet, miután hivatalosan bejelentették, hogy ő lesz a Williams Racing pilótája az F1 Academy következő szezonjában.

A kifejezetten női tehetségek felkutatására létrehozott szériában a Forma-1-ben szereplő csapatok is megjelennek saját ruháikba öltöztetett autókkal. A programban szereplő fiataloknak ígéretük szerint minden támogatást – beleértve a szimulátoros felkészülést – meg fognak adni, ami csak a fejlődésükhöz szükséges.

„Rendkívül izgatott vagyok, hogy csatlakozhatok a Williams akadémiájához és 2024-ben velük versenyezhetek” – idézi Blockot a csapat közleménye.

„Eddig álmodni sem mertem erről. Alig várom, hogy megragadjam ezt a lehetőséget és a lehető legtöbbet tanuljak.”

Bár eddig még sosem mérette meg magát nyitott karosszériás géppel, a gokartok terén viszont már rendelkezik tapasztalattal, emellett pedig több formaautós teszten is túl van.

„Lia már most komoly eredményeket ért el az autósportban” – mondta James Vowles.

„Hatalmas, természetes tehetséggel, bajnokhoz méltó mentalitással és elszántsággal rendelkezik, ami javára fog válni az open-wheelben is. A csapatunk elkötelezte magát a Forma-1 és az F1 Academy közös erőfeszítése mellett, hogy növeljék a nők jelenlétének arányát a sportunkban. Várakozással tekintünk a Liával való munka elé, aki kulcsszereplője lesz az akadémiának.”

Az F1 Academy jövőre hét fordulót rendez, kivétel nélkül a világbajnoki sorozattal közös hétvégéken.