„Életemben először győzött le egy lány” – Tony Stewart kis híján rögtön bajnok lett új szakágában, tulajdonosként viszont máris felért a csúcsra

“Életemben először győzött le egy lány” – Tony Stewart kis híján rögtön bajnok lett új szakágában, tulajdonosként viszont máris felért a csúcsra
credit: NHRA MediaA 2022-es szezonban jelent meg az NHRA-ben Tony Stewart saját csapata, a Tony Stewart Racing.

A gárda a Funny Carban, valamint a királykategóriának számító Top Fuelban méreti meg magát, előbbiben Matt Hagannel, utóbbiban pedig Leah Pruetttel a volán mögött.

Első győzelmüket tavaly júliusban, a coloradói Morrisonban lévő Bandimere Speedwayen ünnepelhették a „civilben” Stewart feleségeként is jegyzett Pruett révén.

A 35 esztendős versenyzőnő idén már a bajnokság egyik legnagyobb esélyese volt, a múlt hétvégi, Pomona Dragstripen rendezett döntőben azonban alulmaradt Doug Kalittával szemben, így be kellett érnie az összetett második helyével.

Hagan ellen viszont már nem volt gyógyszere a Funny Car mezőnyének.

A virginiai veterán karrierje során negyedszer ért fel a széria csúcsára, egyben leszállítva a TSR legelső titulusát.Ezzel Stewart két hét leforgása alatt a második bajnokságát ünnepelhette csapattulajdonosként, Cole Custer november elején hozott NASCAR Xfinity-bravúrja után.

A Smoke becenevű szupersztár nem csak üzletemberként képviselteti magát az NHRA-ben, hanem versenyzőként is.

Tavaly októberben, a Las Vegas Motor Speedwayen, a McPhillips Racing színeiben debütált a másodosztályú Top Alcohol mezőnyében.

Felkészülését nem bízta a véletlenre, hiszen oldalbordája tanácsai mellett még arra sem volt rest, hogy egy versenyzőiskolába is beiratkozzon.

Nagy bemutatkozása végül minden várakozást felülmúlt, hiszen egyenesen döntőbe jutott, ahol mindössze 0.0002 másodperccel maradt alul Madison Payne-nel szemben.

Idén már teljes munkaidősként gyorsult, megnyert négy fordulót és olybá’ tűnt, komoly sansza lehet arra, hogy ő legyen az első pilóta a világon, aki a NASCAR Cupban, az IndyCarban és az NHRA-ben is bajnokká válik.

Az élet azonban nem tündérmese és köszönhetően többek közt egy kizárásnak is, Smoke a végelszámolásnál 21 ponttal kikapott a Randy Meyer Racingnek vezető Julie Nataastól.

„Életemben először győzött le egy lány” – nyilatkozta Stewart még a Payne-től elszenvedett veresége után.

Nos, ironikus módon a norvég Nataas révén a címet is egy hölggyel szemben vesztette el.

„Julie abszolút megérdemelte, fantasztikusan versenyzett az egész szezonban” – szögeze le az 52 éves klasszis.

A csapatom határozottan képes volt arra, hogy bajnok legyen. Abban viszont már nem voltam biztos, hogy én magam elég jó vagyok-e hozzá. Végül azonban sikerült négyszer is nyernem, ami hatalmas dolog figyelembe véve, hogy még totális újoncnak számítok ebben a szakágban. Nem jött össze a cím, de rendkívül büszke vagyok mindenre, amit idén véghezvittünk. Nagyon, nagyon büszke.”

Az NHRA további kategóriáit tekintve a Pro Stockban minden idők legsikeresebb női versenyzője, az Elite Motorsportsot szolgáló Erica Enders diadalmaskodott, aki már hatodik alkalommal hódította el a címet.

A Pro Stock Motorcycle bajnoka az újonc Gaige Herrera lett, méghozzá elképesztő dominanciával.

A Vance & Hines Suzuki Racing tehetsége a szezon tizennégy fordulójából tizenkettőn verekedte be magát a döntő párbajba, ebből tizenegyet megnyerve.