Gyász: 42 évesen elhunyt az off-road versenyzés legendája, a hétszeres bajnok Kyle LeDuc

Gyász: 42 évesen elhunyt az off-road versenyzés legendája, a hétszeres bajnok Kyle LeDuc
credit: Kyle LeDuc 99 RacingAz USA egyik legnagyobb off-road versenyzőjeként számon tartott Kyle LeDuc november 11-én elvesztette a rákkal szemben folytatott hősies harcát.

42 esztendős volt.

A kaliforniai sportembernél tavaly novemberben diagnosztizálták a fejét és nyakát érintő, 4-es stádiumú daganatos betegséget.

Az elmúlt egy évben folyamatosan tájékoztatta rajongóit az állapotáról és az utolsó pillanatig hitte, hogy legyőzheti a gyilkos kórt.

Halloweenkor még elkísérte a kislányát csokit gyűjteni, alig három héttel ezelőtt arról posztolt a közösségi médiában, hogy jövőre személyesen látogat ki a Forma-1 Amerikai Nagydíjára, emellett a visszatérésére is készült.

A sors kegyetlensége miatt azonban a tervei már soha nem válhatnak valósággá.

LeDuc gyerekként még a mountain bike-ok világában gyűjtötte a trófeákat, tinédzserként viszont már átnyergelt az autóversenyzésre.

2000-ben, mindössze 19 esztendősen kategóriagyőzelmet aratott az ikonikus Baja 1000-en, innentől pedig nem volt megállás.

Illusztris karrierje során több, mint száz győzelmet és hét bajnoki címet ünnepelhetett, ebből hatot a Lucas Oil Off Road Racing Seriesben, míg egyet a Championship Off-Road Pro (COR) mezőnyében.

Megmérette magát továbbá a Stadium Super Trucksban és az Extreme E-ben. Utóbbi széria 2022-es idényében, Sara Price oldalán leszállította a Chip Ganassi Racing első győzelmét is az olaszországi Island X-Prix-n.

A szezonzáró, uruguayi fordulón azonban betegsége miatt már nem tudott részt venni.

„Kyle örökre az off-road legendája lesz és az egyik legtöbb győzelemmel bíró pilóta a szakág történetében” – áll a COR sajtóközleményében.

„Szenvedéllyel teli bajnok és elszánt versenyző volt, akinek energiája hiányozni fog a pályán és azon kívül. Gondolataink és imáink a LeDuc családdal, valamint a Kyle LeDuc 99 Racing tagjaival vannak.”

Nyugodjék békében.