NASCAR: „Nyerhetsz 35 futamot egy évben, semmire sem mész vele” – Denny Hamlin rájött a bajnoki cím titkára

NASCAR: “Nyerhetsz 35 futamot egy évben, semmire sem mész vele” – Denny Hamlin rájött a bajnoki cím titkára
credit: Chris Graythen/Getty ImagesMinden idők legrosszabb statisztikáival zsebelte be a NASCAR Cup idei bajnoki címét Ryan Blaney.

A Team Penske versenyzője mindössze nyolc top 5-ös befutóval (beleértve a három győzelmét) kaparintotta meg a kupát, ami a széria 1972 óta számított, modern éráját tekintve a legkevesebb. Az addigi negatív rekordernek Tony Stewart számított, miután 2011-ben úgy szerezte meg harmadik titulusát, hogy csak kilencszer ért célba a legjobb ötben.

Emellett Blaney azt is elmondhatja magáról, hogy a NASCAR történetének legalacsonyabb átlaghelyezésével – 14,1. – ért fel a csúcsra.

Az ohiói pilóta májusban, a Coca-Cola 600-on tett pontot ötvenkilenc futamon át tartott nyeretlenségi soroztának végére, amivel a sajátos szabályrendszernek köszönhetően rögtön kvalifikálta magát a playoffba. Az alapszakasz hátralévő részében viszont már egyszer sem sikerült a top 5-ben célba érnie.

A rájátszásban azonban megtáltosodott és a top 16-os körből pontok alapján, a top 12-esből, majd a top 8-asból pedig győzelmek révén verekedte tovább magát a bajnoki döntő négyfős mezőnyébe.

Az egész éves teljesítményét látva sokan megkérdőjelezték Blaney címének létjogosultságát.

A playoff formátuma alapján viszont egyértelműen ő lett a legjobb, aminek láttán Denny Hamlin meg is mondta a frankót podcastjében, az Actions Detrimentalban.

„Megvan a bajnoki cím receptje és úgy tűnik, hogy működik” – jelentette ki a Joe Gibbs Racing veteránja, aki összesen tizennégyszer látta meg idén a kockás zászlót az első öt között, háromszor nyert, négyszer pedig a pole-ból indult. Átlagos befutója 12,4. volt, míg az összetettet ötödikként zárta.

„Fókuszálj csak egy pár versenyre a szezon során, a többivel ne is foglalkozz. Ha azt kérdezik tőlem, hogyan akarom megnyerni a kupát jövőre, akkor a válaszom annyi: be kell kerülnöm a legjobb négy közé, utána pedig kibaszottul jól menni Phoenixen. Nyerhetsz harmincöt versenyt az évben, az égvilágon semmire sem mész vele. Ha nem vagyunk jók Phoenixen, akkor cseszhetjük. Ennyiről szól az egész.”KAPCSOLÓDÓ: Bajnoki címet ünnepelt, mégis utolsóként zárt összetettben a Ford