NASCAR: Bajnoki címet ünnepelt, mégis utolsóként zárt összetettben a Ford

Utolsóként zárta a NASCAR-szezont a Ford, pedig triplán is bajnokok lettek
credit: Sean Gardner/Getty ImagesKülönleges grafikával ünnepelte a Chevrolet, hogy a NASCAR mindhárom nemzeti kategóriájában sikerült megkaparintaniuk a bajnoki címet.

A rajongók többsége pedig ennek láttán teljesen összezavarodott.

A harmadosztályú Truck Seriesben ugyanis Ben Rhodes (ThorSport Racing), a másodvonalbeli Xfinityben Cole Custer (Stewart-Haas Racing), míg a Cupban Ryan Blaney (Team Penske) foglalta el a trónt, kivétel nélkül a Ford színeiben.

A kékoválos márka maga is komoly hájpot rittyentett a tripla siker köré a közösségi médiában, látszólag alátámasztva, hogy 2024-ben bizony ők lettek a legjobbak.

Az igazság viszont az, hogy bár az alájuk tartozó csapatok és pilóták diadalmaskodtak, a végelszámolásnál mégis alulmaradtak az ellenfeleikkel szemben.

Ennek oka abban rejlik, hogy az egyéni és a csapatok bajnokságával ellentétben a gyártók versenyében nem a playoff-rendszer érvényesül, hanem az idény során gyűjtött összpontszám.

Ebből adódóan a Chevrolet 1328 egységgel zárta az élen a Cup idei szezonját, a Toyota 1248-at szerzett, a Ford pedig csak a harmadik – és utolsó – helyen landolt 1239-cel.

Az Xfinityt tekintve a csokornyakkendős brigád 1234 pontot szedett össze, a Toyota 1136-ot, míg a Ford 1095-ig jutott.

A Trucksban a Chevy 868 egységgel fejezte be az évet a Ford (795) és a Toyota (788) előtt.