Ryan Blaney lehet a legjobb dolog, ami csak a NASCAR-ral történhetett

Ryan Blaney lehet a legjobb dolog, ami csak a NASCAR-ral történhetett
credit: Chris Graythen/Getty ImagesMúlt vasárnap, a Phoenix Racewayen vadonatúj királya lett a NASCAR-nak.

A 29 esztendős Ryan Blaney karrierje során először hódította el a Cup Series legjobbjának járó trófeát, ezzel pedig könnyen lehet, hogy a sport megfogta az Isten lábát.

Az ohiói versenyző személyében egy olyan trónfoglalót ünnepelhetett az amerikai stock-car világa, aki marketing szempontból minden egyes boxot vastagon kipipál. Karizmatikus, imádja és ami a legfontosabb, törődik a rajongóival, nem rejti el az érzéseit, a médiában képes intelligensen megnyilvánulni, jó megjelenésű, nincsenek botrányai és immár bajnok is.

Mindemellett még a vezetékneve is ismerősen cseng a tengerentúlon.

Nagyapja, Lou Blaney a modified dirt-versenyzés egyik legnagyobb legendája volt, édesapja, a NASCAR-t is megjárt Dave Blaney pedig a sprint carok világában tette le a névjegyét hatszor is elhódítva az (egyébként nemrég Kyle Larson szériája, a High Limit által felvásárolt) All Star Circuit of Championship bajnoki címét. A 60 esztendős pilóta máig aktív, két évvel ezelőtt pedig a World of Outlawsban korrekordot is beállított, mint a szervezet valaha volt legidősebb győztese.


KAPCSOLÓDÓ: Lenézték, mezőnytölteléknek tartották – Most ő a NASCAR Cup vadonatúj királya!


A hájpgépezet számára csak hab a tortán, hogy – szemben jó barátjával, Chase Elliottal – Ryan hajlandó megmutatni magát.

A máig elképesztően körülrajongott Bill Elliott fia maga is bajnoknak számít, emellett pedig már zsinórban ötször megválasztották a Cup legnépszerűbb pilótájának.

A NASCAR mégis képtelen kiaknázni a benne rejlő marketing-aranybányát, mivel a híresen introvertált 27 éves georgiai egyszerűen nem partner ebben. Messziről kerüli a tömeget és főként csak akkor jelenik meg nyilvános rendezvényeken, ha kötelezik rá.

Blaney azonban Elliottal ellentétben nem rohan balra, ha jobbról közelít felé egy kamera.

Sőt.

Már évekkel a podcast-mánia kirobbanása előtt, 2017-ben saját show-val bírt ‘Glass Case of Emotion’ címmel, szakkommentátorként pedig számos Xfinity és Trucks-futamon jelen volt.

Emellett hangját adta a Verdák 3-hoz, felbukkant a Logan Lucky, a Magnum és a The Crew című tévésorozatokban, az Elrabolva második évadának egyik epizódjában pedig FBI-ügynököt alakított. Érdekesség, hogy az általa megformált karakter Blaney korábbi Cup-csapata, a Wood Brothers Racing előtti tisztelgésből kapta a Wood nevet.Most, a királykategória legjobbjává koronázva minden eddiginél jobban oda akarja tenni magát, hogy sportága méltó nagykövetévé váljon.

Márpedig a csökkenő nézettséggel szembesülő NASCAR-nak égető szüksége van arra, hogy legyen egy olyan arca, aki a régi sztárok – mint például Jeff Gordon és Dale Earnhardt Jr. – nyomdokain haladva megvetheti a lábát a fősodrású médiában is.

„Nagyon izgatott vagyok a lehetőségeim miatt” – nyilatkozta a NASCAR.com-nak Blaney, aki a cím megszerzése óta már sorra járja a legmenőbb tévéshow-kat és rádióműsorokat.

„Úgy érzem, ha az embernek megadatik az a kiváltság, hogy bajnok legyen, akkor a kötelessége, hogy kihasználja ezt és a lehető legjobban népszerűsítse a sportágát. Őszintén megmondom, ez hatalmas felelősség és még nem is igazán tudatosult bennem a jelentősége. A munkám része viszont, hogy megpróbáljam előremozdítani a NASCAR-t. Valami elképesztő dolgot értem el, a rendelkezésemre álló platformokat pedig arra kell fordítanom, hogy reklámozzam a sportot.

Bár a kritikusai szerint a címet csak a playoff sajátos formátuma révén zsebelte be, főnöke Roger Penske azonban nem ért egyet ezzel.

„Ugyanabba a kategóriába sorolom őt, mint Rick Mearst” – méltatta a Kapitány.

„Halk szavú, barátságos, a volán mögött viszont egy teljesen másik arcát mutatja meg. Egyre jobb és jobb lesz, kőkeményen dolgozik. Már megvan az önbizalma, győztes és bajnok. Nagyon, de nagyon nehéz eljutni idáig. A csillagos ég a határ Ryan számára.”KAPCSOLÓDÓ: Indul a szavazás – Kik lesznek a NASCAR idei legnépszerűbb versenyzői?