Egy csavarkompresszor alkalmazása az autóiparban

Egy csavarkompresszor alkalmazása az autóiparbanA kompresszorok jellemzően sok helyen kerülnek alkalmazásra, ezek közül pedig talán az ipari szektor a legjelentősebb. Bár a kínálat mára meglehetősen letisztult, nagyon nem mindegy, hogy például egy autóipari üzembe milyen készüléket választunk.


Típusok és jellemzők

A kompresszorok története még annál is messzebbre nyúlik vissza, mint azt sokan gondolnák.

A mai modellek korai elődjének tekinthető eszköz ugyanis már évszázadokkal ezelőtt megjelent. Ahhoz persze jelentősebb időnek kellett eltelnie, hogy a gázsűrítők bekerüljenek az általános köztudatba, ebben pedig nagy szerepe volt az 1970-es évekre datálható innovációs rohamnak.

Az olasz FIAC gyár ugyanis ekkoriban kezdte el piacra dobni azokat a modelleket, melyek a mai kompresszorok közvetlen elődeinek tekinthetők.

Egy kompresszor esetén a leginkább mérvadó jellemző a működési elv, vagyis hogy az eszköz hogyan állítja elő a sűrített levegőt.

Az évtizedek során számos különböző technikai megoldás bukkant fel és tűnt el szinte nyomtalanul a kínálatból. Napjainkra elmondható az, hogy a kínálatot teljes mértékben képes lefedni két típus, a dugattyús kompresszor és csavarkompresszor termékcsalád.

A felosztás nem véletlen, hiszen míg előbbi a barkács felhasználók számára jó opció, addig utóbbi inkább az iparban vethető be.


Folyamatos teljesítmény

A csavarkompresszor ipari térhódítása természetesen nem véletlen.

Míg a dugattyús modellek kisebb teljesítményre és szakaszos működésre képesek, addig egy csavarkompresszor folyamatosan magas teljesítményen képes működni. Az ipari termelés számára pedig éppen ez a tulajdonság nélkülözhetetlen.

A varázslat persze ebben az esetben is a készülékek belsejében történik. Egy csavarkompresszor felépítése már magán hordozza a mérnöki precizitást, a működés kulcsát pedig két egymással ellentétesen forgó csavar jelenti.

A nagyobb autóipari szereplők, akik napi szinten is jelentős mértékű termelést folytatnak, ez a fajta szünetmentes, magas teljesítmény lényegében alapkövetelmény.

Egy csavarkompresszor alkalmazása pedig éppen ezt képes megadni a gyártósornak vagy akár az üzemek más részlegeinek is. Hogy az autóiparban pontosan hogyan hasznosítható egy ilyen eszköz, az persze már más kérdés, de a felhasználási területek mindenképpen sokszínűek.


Támogatás több szinten

Az autóipari termelés alapját természetesen az automatizált gyártósorok és összeszerelő üzemek képezik.

Ezek a rendszerek több gép összehangolt munkáját igénylik, sok esetben akár emberi beavatkozás nélkül.

Az autóipari gyártás során használt gépek sokszor pneumatikus elven működnek, melyek hajtására akár egy csavarkompresszor is képes lehet. Így tehát lényegében az általuk előállított sűrített levegő szolgáltatja az üzemanyagot az autóipari gyártósoroknak.

A szalagon történő munkafolyamatok támogatása mellett természetesen máshol is hasznosítható a sűrített levegő.

Amellett, hogy takarítási vagy akár minőségellenőrzési folyamatok során is alkalmazható, speciálisabb területeken is bevethető.

Egy megfelelő specifikációval és kiegészítőkkel rendelkező csavarkompresszor például akár a karosszériák és különböző alkatrészek, autó elemek fényezésében is nélkülözhetetlen segítséget nyújthat. Ez is jól mutatja mennyi mindenre lehet képes egy eszköz.