Hidrogénhajtású autókkal kacérkodik a NASCAR

Hidrogénhajtású versenyautókkal kacérkodik a NASCAR
credit: James Gilbert/Getty ImagesPénteken tartotta tradicionális évértékelőjét a NASCAR elnöke, Steve Phelps és az operatív igazgató pozícióját betöltő Steve O’Donnell.

Az esemény során megerősítésre került, hogy a szervezet továbbra is aktívan vizsgálja a nemzetközi terjeszkedés lehetőségét.

Az eredeti elképzelés szerint a Cup Series már 2024-ben ellátogatott volna Kanadába, azon belül is a montréali Circuit Gilles Villeneuve-re, végül azonban ideiglenesen elvetették az ötletet.

Phelps indoklása szerint a NASCAR csak olyan új helyszíneket akar felvenni a naptárába, amelyek hozzájárulnak sport növekedéséhez és hosszú távú állomássá válnak.

„A Montréallal folytatott tárgyalásaink során rájöttünk, hogy elhamarkodott lenne már jövőre megvalósítani. Mindeközben viszont több megbeszélés is zajlik Észak-Amerikában, valamint azon túl. Vizsgáljuk a lehetőségeinket arra vonatkozóan, hogy a lehető legizgalmasabb menetrendet állítsuk össze 2025-re.”

Nem csak a potenciális új országok, pályák vannak a NASCAR radarján.

„Az USA-n kívüli tervek mellett arra is figyelmet fordítunk, hogy milyen technológia dolgozik a motorháztető alatt” – mondta O’Donnell.

„Számos opció áll a sportunk rendelkezésére, legyen szó alternatív üzemanyagokról, elektromosságról, vagy épp hidrogénhajtásról. Minden terítéken van, ami különleges. Ott van példaként az 56-os garázs programunk, a Next Gent pedig eleve a különféle erőforrásokat figyelembe véve tervezték meg.

Én jövő csütörtökön egyenesen Japánba utazom, hogy tanulmányozzam a hidrogénhajtású versenyautókat. Mindenféle rendszert, technológiát számításba akarunk venni.”

A NASCAR az elektromos projektjén is lázasan dolgozik.

Erről bővebben ebben a cikkben lehet olvasni:

Már javában tesztelik a NASCAR elektromos autóját